Οι τιμές του πετρελαίου δείχνουν να υποχωρούν σήμερα Παρασκευή, ωστόσο, κινούνται σε τροχιά εβδομαδιαίων κερδών, καθώς η αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ζήτησης της Κίνας η οποία ανακοίνωσε θετικές οικονομικές επιδόσεις «βάρυνε» στη ζυγαριά των επενδυτών περισσότερο από τις ανησυχίες για την ύφεση που προκαλεί η αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και η αναμενόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη.

Χειραγωγούνται οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου;

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν  31 σεντς, ή 0,4%, στα 84,44 δολάρια το βαρέλι στις 06:12 ώρα Ελλάδος. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχωρούσαν κατά 29 σεντς, επίσης 0,4%, στα 77,87 δολάρια το βαρέλι.

Σε κάθε περίπτωση οι χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ η οποία επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια στις 16 Μαρτίου έχουν ειδικό βάρος στις κινήσεις των επενδυτών σήμερα.

Συνολικά από την αρχή της εβδομάδας το Brent έχει σκαρφαλώσει περίπου 1,5% μέχρι στιγμής, και κινείται για δεύτερη εβδομάδα κερδών, ενώ το WTI έχει σημειώσει άλμα περίπου 2%, ανακάμπτοντας από μια μικρή απώλεια την προηγούμενη εβδομάδα.

«Τα θετικά σημάδια από την πλευρά της ζήτησης έχουν βελτιώσει το κλίμα της αγοράς, επιτρέποντας στο πετρέλαιο να αντέξει τις πιέσεις από το ισχυρό δολάριο μετά τα ισχυρά δεδομένα για την εργασία στις ΗΠΑ», ανέφεραν αναλυτές της Haitong Futures, στο Reuters.

Ο καταλύτης Κίνα

Στην Κίνα, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών τον Φεβρουάριο, καθώς η άρση των αυστηρών περιορισμών έδωσε ώθηση στη ζήτηση.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα αυξήθηκε επίσης τον περασμένο μήνα, με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερο από μια δεκαετία, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων.

Οι θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της Κίνας πρόκειται να φτάσουν σε υψηλό ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

Το σχέδιο της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου από τον Μάρτιο ήταν ένας ακόμη παράγοντας που στήριξε τις τιμές του πετρελαίου.

«Μια μέτρια αύξηση της προσφοράς από τις ΗΠΑ, η υποχώρηση των ρωσικών προμηθειών και η ισχυρή ζήτηση θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για υψηλότερες τιμές πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2023», εκτιμούν αναλυτές της ANZ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές