«Απόλυτη επίγνωση» των επιπτώσεων που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός στην οικονομία έχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η οποία είναι «σθεναρά προσηλωμένη» στον στόχο του 2% για την αύξηση των τιμών, τονίζει στελευταία εξαμηνιαία έκθεσή της προς το Κογκρέσο που αφορά τη νομισματική πολιτική και την οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση τα κυρίαρχα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων της Fed, είναι η αγορά εργασίας όπου οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από τις θέσεις εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη που πιθανότατα πρέπει να επιβραδυνθεί περαιτέρω για να μετριάσει τις αυξήσεις των τιμών και ο πληθωρισμός που παραμένει «πολύ πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC)».

ΗΠΑ: Υψηλότερα επιτόκια ζητούν αξιωματούχοι της Fed για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός

«Στο πλαίσιο αυτό … η FOMC συνέχισε να αυξάνει με ταχείς ρυθμούς τα επιτόκια και να μειώνει τον ισολογισμό της», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία προβλέπει ότι «οι συνεχείς αυξήσεις θα είναι οι κατάλληλες».

Το αποτύπωμα της νομισματικής πολιτικής στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στις ΗΠΑ έχουν στενέψει από την τελευταία έκθεση της Fed προς το Κογκρέσο τον Ιούνιο.

Η χορήγηση τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις σημείωνε αύξηση μέχρι το 2022 «αλλά επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο, ενώ παρατηρείται μια αύξηση σε  δείκτες που αφορούν μελλοντική αθέτηση από επιχειρήσεις».

Τα ποσοστά καθυστέρησης  εξυπηρέτησης των δανείων από τα νοικοκυριά αυξάνονταν, ενώ η χορήγηση ενυπόθηκων δανείων «συνέχισε να μειώνεται σημαντικά».

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα συζητήσει την έκθεση και την πολιτική της Fed σε διαδοχικές ακροάσεις στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα.Θα είναι η πρώτη κατάθεση του Πάουελ από τότε που το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανέλαβε τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή