Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο ατιμώρητα, δήλωσαν την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του από την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία σε δήλωσή τους μετά από συνάντηση στο Νέο Δελχί.

G20: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για όσο χρειασθεί»

Η λεγόμενη ομάδα Quad δήλωσε επίσης ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είναι «απαράδεκτη», στον απόηχο της αποχώρησης της Μόσχας από τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικων όπλων.

«Αν επιτρέψουμε ατιμώρητα στη Ρωσία να κάνει ό,τι κάνει στην Ουκρανία, τότε αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους επίδοξους επιτιθέμενους παντού ότι μπορεί να τη γλιτώσουν και αυτοί», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε φόρουμ στην Ινδία.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με ομολόγους του από την ομάδα Quad στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στο Νέο Δελχί, όπου το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία κυριάρχησε στις συζητήσεις.

Η συνάντηση με τον Λαβρόφ

Μία ημέρα νωρίτερα στο Νέο Δελχί, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση. Κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησης, ο Μπλίνκεν προέτρεψε τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο και να αντιστρέψει την αναστολή της πυρηνικής συνθήκης New START, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Λαβρόφ και ο Μπλίνκεν μίλησαν για λιγότερο από 10 λεπτά και δεν συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στο G20, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν τις χώρες μέλη να συνεχίσουν να πιέζουν τη Ρωσία να τερματίσει τη σύγκρουση, αλλά η G20 δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση για τον πόλεμο λόγω της αντίθεσης της Ρωσίας, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», και της Κίνας.

Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί των τεσσάρων κρατών επιτέθηκαν εμμέσως πλην σαφώς στο Πεκίνο, καταγγέλλοντας ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη «στρατιωτικοποίηση» των αμφισβητούμενων εδαφών στην περιοχή.

Η Κίνα έχει καταγγείλει την ομάδα Quad ως ψυχροπολεμικό κατασκεύασμα και ως κλίκα που «στοχοποιεί άλλες χώρες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».