Σε συζητήσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ για διαμόρφωση συμμαχιών προκειμένου να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Κίνας, σε περίπτωση που το Πεκίνο παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία. Αυτό γράφει το Reuters, το οποίο επικαλείται τέσσερις αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλες πηγές.

Οι διαβουλεύσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, αποσκοπούν στην εξασφάλιση υποστήριξης από μια σειρά χώρες, κυρίως από την ομάδα των ανεπτυγμένων G7.

Μέχρι πού θα πάει ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και της Κίνας στους ημιαγωγούς;

Για την ώρα οι πηγές που μίλησαν στο Reuters δεν έδωσαν στοιχεία σε σχέση με το ακριβές περιεχόμενο και τις στοχεύσεις των κυρώσεων που θα προτείνουν οι ΗΠΑ, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Κίνα ότι θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που στείλει όπλα στη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ προσπαθούν να αποτρέψουν την Κίνα από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για τον πόλεμο της Μόσχας. Οι δηλώσεις βασίζονται στην πεποίθησή τους ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρου εξοπλισμού στην Ρωσία.

Κίνα – Ρωσία συμμαχία

Ας σημειωθεί ότι Kίνα και Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν κοινή δήλωση κατά την οποία καταδικάζεται από τους επικεφαλής υπουργούς Οικονομικών της G20 η Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία. Όπως αναφερόταν στο «συνοπτικό και τελικό έγγραφο του [ινδού] προέδρου», «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας» ανέφερε, επισημαίνοντας τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια. «Ακούστηκαν όμως κι άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις».

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ήδη η Κίνα, η οποία έχει έχει ορκιστεί φιλία «άνευ όρων» στον βόρειο γείτονά της, έριξε στο Κρεμλίνο μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, μετριάζοντας τον αντίκτυπο της εκδίωξής του από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι τρεις τρόποι με τους οποίους η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής commodities στον κόσμο και μια οικονομική και τεχνολογική δύναμη, έχει στηρίξει τη ρωσική οικονομία είναι αγοράζοντας πετρέλαιο από τη Ρωσία, εξάγοντας περισσότερα είδη αντικαθιστώντας αντίστοιχα δυτικά προϊόντα που μέχρι πρόσφατα είχαν σημαντικά μερίδια στη ρωσική αγορά και παρέχοντας εναλλακτική λύση στο δολάριο μετά την αποκοπή ρωσικών τραπεζών από το SWIFT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή