Οι Τούρκοι εφοπλιστές, μαζί με τους Έλληνες, φιγουράρουν στην πρώτη θέση ως αγοραστές πλοίων από «δεύτερο χέρι» το πρώτο δίμηνο του 2023. Οι Τούρκοι όπως και οι εφοπλιστές από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία που ακολουθούν στην σχετική κατάταξη δείχνουν την προτίμηση τους στα δεξαμενόπλοια καθώς ενδιαφέρονται κυρίως να μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, καλύπτοντας το κενό που αφήνουν Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες λόγω των κυρώσεων.

Δράσεις προσέλκυσης νέων στα ναυτικά επαγγέλματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου οι Τούρκοι πλοιοκτήτες απέκτησαν 24 second hand πλοία εκ των οποίων 13 δεξαμενόπλοια, οκτώ πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δυο πλοία μεταφοράς αερίου. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες αγόρασαν και αυτοί 24 πλοία με τη μόνη διαφορά όμως ότι τα 17 εξ αυτών είναι πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και μόλις πέντε δεξαμενόπλοια ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι άλλων κατηγοριών.

Στην τρίτη θέση στην κατάταξη των αγοραστών βρίσκονται οι Κινέζοι οι οποίοι και αυτοί ενδιαφέρθηκαν κυρίως για δεξαμενόπλοια καθώς απέκτησαν εννέα ενώ αγόρασαν επίσης και τέσσερα bulkers, πέντε containerships και ένα πλοίο μεταφοράς αερίου. Πλοιοκτήτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των αγοραστών με 15 και 11 πλοία αντίστοιχα με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι δεξαμενόπλοια (12 για τα ΗΑΕ και 10 για την Ινδία).

ΟΙ Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν επίσης να βγαίνουν ως «πωλητές» αξιοποιώντας κυρίως στα δεξαμενόπλοια τις υψηλές τιμές. Έτσι στο πρώτο δίμηνο του 2023 προχώρησαν στην πώληση 48 πλοίων εκ των οποίων 34 είναι δεξαμενόπλοια και εννέα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Στη δεύτερη θέση πολύ πίσω βρίσκονται οι Γιαπωνέζοι με πωλήσεις 20 πλοίων.

Συνολικά το πρώτο δίμηνο του 2023 άλλαξαν χέρια 266 πλοία εκ των οποίων τα 130 είναι δεξαμενόπλοια , τα 79 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και τα 30 containerships.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα