
Στην πρώτη θέση ως αγοραστές πλοίων φιγουράρουν το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι τούρκοι εφοπλιστές, μαζί με τους ελληνες, χάρη στο έντονο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για αγορές πλοίων, κυρίως δεξαμενοπλοίων, από «δεύτερο χέρι».
Από κοντά και εφοπλιστές από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία που δείχνουν την προτίμησή τους επίσης στα δεξαμενόπλοια.
Τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking επιβεβαιώνουν τη διάθεση πλοιοκτητών από τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, όπως οι προαναφερόμενες να αναμειχθούν στο θαλάσσιο εμπόριο ρωσικού αργού πετρελαίου και άλλων προϊόντων για να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες λόγω των κυρώσεων.
Ο «αόρατος» στόλος δεν αρκεί – Γιατί η Ρωσία έχει ανάγκη τα ευρωπαϊκά τάνκερ
Τι αγόρασαν
Ετσι από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου οι τούρκοι πλοιοκτήτες απέκτησαν 24 second hand πλοία, εκ των οποίων δεκατρία δεξαμενόπλοια, οκτώ πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δύο πλοία μεταφοράς αερίου. Οι έλληνες πλοιοκτήτες αγόρασαν και αυτοί 24 πλοία, με τη μόνη διαφορά όμως ότι τα 17 εξ αυτών είναι πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και μόλις πέντε δεξαμενόπλοια, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι άλλων κατηγοριών. Στην τρίτη θέση στην κατάταξη των αγοραστών βρίσκονται οι Κινέζοι, οι οποίοι και αυτοί ενδιαφέρθηκαν κυρίως για δεξαμενόπλοια καθώς απέκτησαν εννέα, ενώ αγόρασαν επίσης και τέσσερα bulkers, πέντε containerships και ένα πλοίο μεταφοράς αερίου. Πλοιοκτήτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των αγοραστών με 15 και 11 πλοία αντίστοιχα, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι δεξαμενόπλοια (12 για τα ΗΑΕ και 10 για την Ινδία).
Oι έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν επίσης να βγαίνουν ως «πωλητές» αξιοποιώντας κυρίως στα δεξαμενόπλοια τις υψηλές τιμές. Ετσι, στο πρώτο δίμηνο του 2022 προχώρησαν στην πώληση 48 πλοίων, εκ των οποίων 34 είναι δεξαμενόπλοια και εννέα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Στη δεύτερη θέση, πολύ πίσω, βρίσκονται οι Γιαπωνέζοι με πωλήσεις 20 πλοίων.
Οι Τούρκοι
Συνολικά το πρώτο δίμηνο του 2022 άλλαξαν χέρια 266 πλοία, εκ των οποίων τα 130 είναι δεξαμενόπλοια, τα 79 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και τα 30 containerships.
Αναφορικά με τους Τούρκους, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογα κινήθηκαν και το 2022 καθώς βρέθηκαν στην τρίτη θέση της λίστας των αγοραστών με βάση την εθνικότητα της Allied Shipbroking. Η Τουρκία σκαρφάλωσε έξι θέσεις από το 2021 και ήταν πίσω από την Ελλάδα (πρώτη θέση με αγορές 254 πλοίων) και την Κίνα (δεύτερη θέση με 194 πλοία).
Οι τούρκοι πλοιοκτήτες αγόρασαν 77 πλοία πέρυσι, εκ των οποίων 32 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και 34 δεξαμενόπλοια, τέσσερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τέσσερα αερίου.
Η τάση ενίσχυσης της δραστηριότητας των τούρκων εφοπλιστών στις αγοραπωλησίες πλοίων έχει καταγραφεί σχεδόν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι Τούρκοι έσπευδαν να καλύψουν το κενό που θα άφηναν ναυτιλιακές εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης οι οποίες θα αποχωρούσαν από τη ρωσική αγορά.
Από Μέση Ανατολή
Σε μαζικές αγορές δεξαμενοπλοίων προχώρησαν και πλοιοκτήτες από τη Μέση Ανατολή, την Κίνα και την Ινδία, με την προσδοκία ότι θα κερδίσουν από το εμπόριο ρωσικού αργού πετρελαίου, αφού θα το απέφευγαν παραδοσιακοί πλοιοκτήτες από την ΕΕ, λόγω του εμπάργκο. Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarkson’s, στη διάρκεια του 2022 οι αγοραστές δεξαμενοπλοίων με έδρα ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν κατά 15% έως 25% σε μία χρονιά που σημειώθηκε ρεκόρ πωλήσεων καθώς περισσότερα από 700 δεξαμενόπλοια άλλαξαν χέρι σε σύγκριση με 400 περίπου το 2021.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε βελτιωμένες συνθήκες αγοράς και προσείλκυσε νέους πλοιοκτήτες στον κλάδο, εκτιμά ο Clarkson’s. Ο όγκος των πωλήσεων σε αγοραστές που έχουν έδρα την Κίνα και τη Μέση Ανατολή αυξήθηκε, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεων αντιπροσωπεύουν «μη αποκαλυπτόμενοι» αγοραστές, ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του για το εμπόριο πετρελαίου και δεξαμενοπλοίων ο βρετανικός ναυλομεσιτικός οίκος. Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες επωφελήθηκαν από τις αυξανόμενες αξίες των περιουσιακών στοιχείων και πούλησαν πλοία ως μέρος της ανανέωσης του στόλου, σημείωσε ο ναυλομεσίτης.


Latest News

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες

Εμπορικός Πόλεμος: Οι ακυρώσεις κινεζικών φορτηγών πλοίων μόλις άρχισαν
Ο αριθμός των ακυρωμένων δρομολογίων φορτηγών πλοίων από την Κίνα αυξάνεται, καθώς οι θαλάσσιοι μεταφορείς προσπαθούν να διαχειριστούν την υποχώρηση των παραγγελιών λόγω του εμπορικού πολέμου και των δασμών