Οι γυναίκες σε όλο κόσμο προσπαθούν να αλλάξουν την καθεστηκυία τάξη και να ξεπεράσουν εμπόδια, προκαταλήψεις και στερεότυπα, που εμποδίζουν την πρόσβαση στις τάξεις της εξουσίας. Όπως αναφέρει το Forbes, σε άρθρο του για την προώθηση της ισορροπίας των φύλων στις επιχειρήσεις, υπάρχει το παράδειγμα της IKEA και της Ουλρίκε Μπίζερτ.

«Όταν είσαι η μόνη γυναίκα σε ένα ηγετικό γκρουπ, μπορεί να είναι δύσκολο να αισθάνεσαι κομμάτι της ομάδας κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων δημιουργίας δεσμών. Ειδικά όταν οι άνδρες περνούν χρόνο στη σάουνα», τονίζεται χαρακτηριστικά. Η Μπίζερτ ηγείται του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού για τον Όμιλο Ingka, στον οποίο ανήκουν τα περισσότερα καταστήματα επίπλων IKEA, θυμάται μια εποχή στην αρχή της καριέρας της όταν παρευρέθηκε μαζί με άλλους εννέα συναδέλφους της, όλοι άνδρες, σε μια σάουνα.

Από πού προμηθεύεται η ΙΚΕΑ ξύλα μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας

«Έπρεπε να βγω έξω και να καθίσω σε μια καρέκλα όταν έκαναν το χτίσιμο της ομάδας», θυμάται τώρα 26 χρόνια μετά. «Το χειρότερο μέρος ήταν ότι δεν αντιδρούσα καν, δεν το σκέφτηκα πολύ γιατί θεωρήθηκε φυσιολογικό εκείνη τη στιγμή», ανέφερε.

Όμως, δεν θα ήταν τώρα κάτι το φυσιολογικό. Τη Δευτέρα, η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι σχεδόν πέτυχε το σπάνιο επίτευγμα της ισότητας των φύλων στους κορυφαίους ηγετικούς ρόλους. Δεκατέσσερις από τους 31 CEO’s της χώρας (45%) είναι πλέον γυναίκες. Οι γυναίκες αποτελούν επίσης το 56% των κορυφαίων στελεχών στη λιανική σε όλο το παγκόσμιο αποτύπωμα της εταιρείας. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, όταν μόνο το 28% των CEO’s της χώρας ήταν γυναίκες.

Τα στοιχεία έφτασαν σε αυτό το ιστορικό σημείο τα τελευταία χρόνια, καθώς ηγέτες όπως η Σουζάν Πούλβερερ επιλέχθηκαν να διευθύνουν τη μονάδα της εταιρείας στην Ινδία πέρυσι και τον Ιανουάριο του 2023, η Ντόρις Λαν έγινε Διευθύνουσα Σύμβουλος των δραστηριοτήτων της Ingka στη Δανία.

Η διαδικασία της IKEA να πιέζει προς την ισότητα των φύλων ξεκίνησε ήδη από το 2002, όταν ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας την έθεσε ως προτεραιότητα, αλλά ξεκίνησε σοβαρά πριν από 10 χρόνια, λέει η Μπίζερτ, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της IKEA Women Open Network στη Σουηδία. «Ήμασταν πραγματικά συγκλονισμένοι από το γεγονός ότι δεν υπήρχε ισότητα», θυμάται.

Μετρήσεις απόδοσης

«Ένας από τους βασικούς παράγοντες, νομίζω, ήταν όταν αρχίσαμε να μετράμε», λέει η ίδια. Όταν τα στελέχη μπορούσαν να δουν ότι η ισορροπία των φύλων «ήταν μια από τις απόλυτες κορυφαίες προτεραιότητες στους δηλωθέντες στόχους τους, το συνέδεσαν με τις μετρήσεις απόδοσης».

Για κορυφαίες ηγετικές θέσεις, η εταιρεία απαιτεί επίσης οι τελικοί υποψήφιοι για κάθε θέση εργασίας να είναι πάντα ένας άνδρας και μία γυναίκα, επισημαίνει η Μπίζερτ . «Δεν μπορείς να έρθεις μόνο με δύο άνδρες σε έναν τελικό κατάλογο υποψηφίων», σημείωσε.

Μισθολογικά

Η αμοιβή είναι ένας άλλος παράγοντας: Το 2021, η εταιρεία άρχισε να απαγορεύει ερωτήσεις ιστορικού μισθών, προσφέροντας αμοιβή με βάση την αξία μιας θέσης εργασίας και όχι την ικανότητα μιας γυναίκας να διαπραγματευτεί. Η εταιρεία λέει ότι έχει επίσης εργαστεί για να μειώσει τις διαφορές στις αμοιβές που δεν μπορούν να εξηγηθούν από διαφορές στην εμπειρία ή το εύρος εργασίας, μειώνοντας το «ανεξήγητο» μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων σε παρόμοιες θέσεις εργασίας από 8,04% το οικονομικό έτος 2020 σε 4,84% το 2022.

Τέλος, μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η IKEA με έδρα τη Σουηδία, η οποία είναι γνωστή για τη γενναιόδωρη γονική άδεια τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, έχει φτάσει στην ισοτιμία πιο γρήγορα από πολλές εταιρείες. Και πράγματι, προσφέρει περισσότερα όσον αφορά τη γονική άδεια σε πολλές χώρες—η οποία θα μπορούσε να ωθήσει περισσότερες γυναίκες και άνδρες να επιστρέψουν στις δουλειές τους αφού γίνουν γονείς—από ό,τι απαιτείται από τη νομοθεσία.

Στην Ινδία, για παράδειγμα, όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική άδεια πατρότητας για άνδρες που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες, η IKEA προσφέρει πλήρεις μισθούς και παροχές για γυναίκες και άνδρες για 26 εβδομάδες. Στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν ομοσπονδιακή απαίτηση για γονική άδεια μετ’ αποδοχών, προσφέρουν έως και 16 εβδομάδες για μητέρες και πατέρες.

Η Μπίζερτ αναγνωρίζει ότι οι σουηδικές ρίζες της εταιρείας παίζουν ένα σημαντικό ρόλο — αλλά δεν λένε ολόκληρη η ιστορία. «Μεγαλώσαμε ως Σουηδοί, αλλά νομίζω ότι το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στον πολιτισμό μας», λέει. Με φόντο το σύνθημα «για τους πολλούς, από τους πολλούς», οι πολλοί είναι και άνδρες και γυναίκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή