
Ελλειμμα 2,58 τρισ. ρούβλια (34 δισεκατομμύρια δολάρια) εμφάνισε ο προϋπολογισμός της Ρωσίας το α’ δίμηνο του έτους, ποσό πολλαπλάσιο από το έλλειμμα των 125 δισ. ρουβλίων τον Ιανουάριο του 2022, με τις δαπάνες να αυξάνονται με βραδύτερο -ωστόσο- ρυθμό.
Ειδικότερα, τους πρώτους δύο μήνες του 2023, οι δαπάνες ανήλθαν στα 5,74 τρισεκατομμύρια ρούβλια, με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει πως οι δαπάνες τον Φεβρουάριο μειώθηκαν ελαφρά από τα 3,12 τρισεκατομμύρια ρούβλια του Ιανουαρίου.
Πόσο πλούσιος είναι o Βλαντίμιρ Πούτιν
Αν και ο ρωσικός προϋπολογισμός στο «κόκκινο», το υπουργείο ανέφερε ότι ο στόχος για διατήρηση τος ελλείμματος εντός των προβλέψεων παραμένει εφικτός.
Στα ύψη τα ομόλογα
Σύμφωνα με το Bloomberg «ο κύριος λόγος πίσω από τη μείωση του ελλείμματος είναι η πτώση των δημοσίων δαπανών κατά 15% μετά από εξαιρετικά μεγάλες δαπάνες τον πρώτο μήνα του έτους. Ωστόσο, η Μόσχα θα δυσκολευτεί να εξισορροπήσει, καθώς οι αποδόσεις των εγχώριων κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 11% και τα έσοδα εκτός πετρελαίου συνεχίζουν να συρρικνώνονται».
Όπως επισημαίνεται, οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πλήξει σκληρά τα κέρδη της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας, καθώς τα όρια έχουν επικρατήσει τους τελευταίους μήνες.
Τα έσοδα εκτός ενέργειας μειώθηκαν κατά 9%, μικρότερη πτώση από το 28% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, με τις προβλέψεις δυτικών αναλυτών να κάνουν λόγο για έλλειμμα 3%-4% στο ρωσικό ΑΕΠ ΤΟ 2023.
Μειωμένη πρόσβαση στην τεχνολογία
Αξίζει να σημειωθεί πως η Agathe Demarais, συγγραφέας ενός βιβλίου για τις παγκόσμιες επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων, επανέλαβε ότι η σημαντικότερη μακροπρόθεσμη ζημία θα προέλθει από την υποχώρηση της πρόσβασης της Ρωσίας στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία, προκαλώντας με τη σειρά της τη σταδιακή φθορά της κύριας οικονομικής της πηγής, του ενεργειακού τομέα.
Ο στόχος των κυρώσεων, εξήγησε, δεν ήταν η πολυδιαφημισμένη «κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» ή η αλλαγή καθεστώτος, αλλά η αργή και σταδιακή φθορά της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία από οικονομική και τεχνολογική άποψη.
«Το τεχνολογικό χάσμα, οι τομείς της οικονομίας που βασίζονται στην πρόσβαση στη δυτική τεχνολογία ειδικότερα, ή στη δυτική τεχνογνωσία, σε πολλούς τομείς, σίγουρα θα υποβαθμιστούν και το χάσμα μεταξύ αυτών και του υπόλοιπου κόσμου θα διευρυνθεί», δήλωσε ο Chris Weafer, διευθύνων σύμβουλος της Macro Advisory με έδρα τη Μόσχα.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα τοπικοποίησης και υποκατάστασης εισαγωγών με εταιρείες από τις λεγόμενες φιλικές χώρες, με σκοπό να δημιουργήσει τελικά μια νέα τεχνολογική υποδομή μέσα στα επόμενα χρόνια. «Ακόμα και οι αισιόδοξοι λένε ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δεν είναι μια γρήγορη λύση», εξήγησε ο Weafer.


Latest News

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing