Σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να δούμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κερδίζει τον πόλεμό του. Ωστόσο, ούτε μια διαρκής ειρήνη είναι στα χαρτιά.

Η Ευρώπη φαίνεται ότι προορίζεται για μια κούρσα εξοπλισμών και περαιτέρω οικονομική αποσύνδεση από τη γείτονά της, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και αν ο Ρώσος πρόεδρος φύγει. Αλλά, το κόστος των επιπλέον αμυντικών δαπανών, των χαμένων επιχειρήσεων και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας είναι πολύ καλύτερο από μια ρωσική νίκη.

Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η στρατιωτική σύγκρουση. Το πιο πιθανό είναι ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία θα επικρατήσουν στο πεδίο της μάχης και δεν θα υπάρξει επίσημη ειρηνευτική συμφωνία για πολύ καιρό.

Σε τελική ανάλυση, αυτό θα συνεπαγόταν είτε την παράδοση εδάφους της Ουκρανίας, την οποία δεν μπορεί να αποδεχτεί, είτε η Ρωσία να παραχωρήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, κάτι που ο Πούτιν δεν θα κάνει.

«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» – Πόσο «πλήγωσαν» οι κυρώσεις της Δύσης τον Πούτιν

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές είτε θα συνεχίσουν να μάχονται είτε θα υπάρξει μια παγωμένη σύγκρουση όπως αυτή μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Οποιοδήποτε από αυτά τα αποτελέσματα δεν θα επιβάλει μεγάλο κόστος στην Ουκρανία και τον αντίπαλό της, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πολεμική οικονομία της Ρωσίας εκτοξεύει όλο και περισσότερο τανκς, πυραύλους, πυρομαχικά και αεροπλάνα. Το Κρεμλίνο, του οποίου το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, σύντομα θα είναι αδύνατο να προστατεύσει τους απλούς Ρώσους από αυτό το κόστος.

Ο πληθυσμός θα πληρώσει με υψηλότερους φόρους, χαμηλότερες δαπάνες πρόνοιας ή πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν θα ρίξει περισσότερους νεαρούς στρατιώτες στις γραμμές μάχης της Ουκρανίας.

Ως αποτέλεσμα, το brain drain που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο θα συνεχιστεί. Η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε στασιμότητα ή παρακμή, λέει ο Tim Ash, υπεύθυνος στρατηγικής της BlueBay Asset Management.

Η Ουκρανία θα φέρει το κύριο βάρος της σύγκρουσης όσον αφορά τις χαμένες ζωές, τα κατεστραμμένα κτίρια και την οικονομική δυσπραγία, όπως και τον περασμένο χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιραστούν επίσης κάποιες συνέπειες.

Ήδη πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο. Αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των τιμών του φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα έχουν μειωθεί από την κορύφωση του περασμένου έτους, εξακολουθούν να είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Αυτό ενίσχυσε τον πληθωρισμό και υπονόμευσε τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Εν τω μεταξύ, αποφεύγοντας το ρωσικό πετρέλαιο, η Ευρώπη πληρώνει περισσότερα για τις εισαγωγές αργού, ενώ η Κίνα και η Ινδία αγοράζουν τα «μαύρα προϊόντα» με έκπτωση.

Πιθανή περαιτέρω οικονομική αποσύνδεση. Η ΕΕ συζητά για την ενίσχυση των κυρώσεων στη Ρωσία. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες βλέπουν λιγότερο όφελος από την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα και βρίσκονται υπό πίεση από πελάτες, εργαζόμενους και μετόχους να απεμπλακούν.

Μετά τον Πούτιν

Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν πεθάνει ή διωχθεί. Και πάλι, υπάρχουν πολλά σενάρια. Ο Bruno Tertrais, αναπληρωτής διευθυντής του Fondation pour la Recherche Stratégique, μιας γαλλικής δεξαμενής σκέψης, σκιαγραφεί τέσσερα σενάρια : Η Ρωσία κάνει μια δημοκρατική μετάβαση όπως ακριβώς έκανε η Δυτική Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σφραγίζεται από τον υπόλοιπο κόσμο όπως η Βόρεια Κορέα. Αναδιπλώνεται με στόχο να ανακατακτήσει εδάφη όταν είναι ισχυρότερη, ή διαλύεται.

Ο Tertrais πιστεύει ότι το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα – μια δημοκρατική μετάβαση – είναι επίσης το λιγότερο πιθανό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί της δεν θα καταλάβουν τη Ρωσία και δεν θα χορηγήσουν βοήθεια, όπως έκαναν στη Δυτική Γερμανία μετά το 1945.

Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας που είναι τώρα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέει ότι η Ρωσία μεταρρυθμίζεται μόνο μετά από στρατιωτικές ήττες όπως ο Κριμαϊκός Πόλεμος, ο Ρωσο-Ιαπωνικός Πόλεμος, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Ψυχρός Πόλεμος.

Κάποιοι ελπίζουν ότι η Ρωσία μπορεί να γίνει δημοκρατική, ακριβώς όπως οι λεγόμενες «έγχρωμες επαναστάσεις» έφεραν αλλαγές σε πρώην σοβιετικά κράτη όπως η Ουκρανία και η Γεωργία.

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται πιθανό, δεδομένης της ικανότητας του Κρεμλίνου να τρομοκρατεί τους δικούς του ανθρώπους.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ένας διαφορετικός δικτάτορας που είναι λιγότερο επιθετικός προς την Ευρώπη να αντικαταστήσει τον Πούτιν. Ο νέος τσάρος θα μπορούσε να συμπεράνει ότι θα ήταν ευκολότερο να ελεγχθεί ο ρωσικός πληθυσμός εάν η χώρα δεν ήταν οικονομικά απομονωμένη και δεν επιθυμούσε να γίνει το πιόνι της Κίνας. «Ένας Putin 2.0 μπορεί να είναι πιο ρεαλιστικό για την οικονομία και την Κίνα», λέει ο Michel Duclos, ειδικός σύμβουλος γεωπολιτικής στο Institut Montaigne think-tank.

Όπλα και ελεημοσύνη

Σε αυτό το τελευταίο σενάριο, η Ευρώπη και η Αμερική θα ενδιαφερόντουσαν για επαναπροσέγγιση, ειδικά αν έβλεπαν έναν τρόπο να βγάλουν τη Ρωσία από την τροχιά της Κίνας. Οποιαδήποτε σημαντική απόψυξη των σχέσεων θα πρέπει να περιμένει μια επίσημη ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, ωστόσο.

Ακόμη και τότε, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να ξαναγίνει σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν σύντομα εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές και θα έχουν αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χώρα δεν θα είναι επίσης ένα ενδιαφέρον μέρος για επενδυτές, εταιρείες τεχνολογίας ή κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων να κάνουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, μια λιγότερο επιθετική Ρωσία θα εξακολουθούσε να αποτελεί απειλή εάν δεν έκανε μια πλήρη μετάβαση στη δημοκρατία. Ακόμα κι αν η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αποδυναμώσει σοβαρά τον στρατό της, θα εξακολουθεί να έχει πυρηνικά όπλα.

Η Ευρώπη, που άργησε να εκτιμήσει τον κίνδυνο που εγκυμονούσε ο Πούτιν, δεν θα ξεχάσει γρήγορα το μάθημα.

Η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν ήδη πολύ μεγαλύτερους αμυντικούς προϋπολογισμούς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο συζητά επίσης υψηλότερες δαπάνες. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρόθυμες να στρέψουν την προσοχή τους στην πρόκληση από την Κίνα, η Ευρώπη θα πληρώνει περισσότερα για την προστασία της για τα επόμενα χρόνια.

Έπειτα, υπάρχει το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, το οποίο η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει τώρα στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ και αυξάνεται. Δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας για όλα αυτά, δεδομένου ότι η ετήσια οικονομική παραγωγή της Ουκρανίας πριν από τον πόλεμο ήταν μόνο 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ΕΕ, η οποία έχει υποσχεθεί την ένταξη του Κιέβου στο μπλοκ, φαίνεται πιθανό να έχει τη μερίδα του λέοντος στο νομοσχέδιο.

Αυτό το κόστος είναι ωχρό σε σύγκριση με ένα σενάριο κατά το οποίο Πούτιν θα θριαμβεύσει στην Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη θα ανησυχούσε για το πώς θα προστατεύσει τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία από την επιθετικότητά του. Ωστόσο, ακόμη και μια Ρωσία που έχει αποδυναμωθεί από έναν χρόνο πολέμου και κυρώσεων παραμένει πρόβλημα για την Ευρώπη.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners