Μια λέσχη για να συζητήσουν τρόπους επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης στο Αφγανιστάν δημιούργησαν η Ρωσία και άλλες έξι χώρες που συνορεύουν με τη ρημαγμένη από τον πολυετή πόλεμο χώρα, οι εκπρόσωποι των οποίων στη πρώτη συνάντηση ζήτησαν να αρθεί το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Δημιουργούν ζώνες ελεύθερου εμπορίου

Εκπρόσωποι από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν συνήλθαν στην Τασκένδη και σχεδιάζουν να συναντώνται τακτικά για να συζητούν θέματα που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν.

Η ομάδα κάλεσε τα δυτικά κράτη να άρουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του Ουζμπεκιστάν Ismatilla Ergashev.

«Να πληρωθούν οι μισθοί δασκάλων και γιατρών»

«Οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών τόνισαν ότι η επιστροφή των χρημάτων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την πληρωμή των μισθών των… δασκάλων και των γιατρών των σχολείων και ταυτόχρονα για τη στήριξη του τμήματος του πληθυσμού που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση», δήλωσε Ergashev.

«Τόνισαν επίσης ότι σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν λιμοκτονούν και στερούνται τροφής».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέσμευσαν περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία κεντρικών τραπεζών μετά την ανατροπή της αφγανικής κυβέρνησης από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν το 2021, ενώ άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια δεσμεύτηκαν σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ορισμένα από τα κεφάλαια θα πήγαιναν σε ένα ίδρυμα προς όφελος των απλών Αφγανών.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι έξι εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν από λιμό και ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα και έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή