Τη μετατροπή πρώην ξένων στρατιωτικών βάσεων σε ειδικές οικονομικές ζώνες για τις επιχειρήσεις σχεδιάζει η διοίκηση των Ταλιμπάν, όπως ανέφερε την Κυριακή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαράνταρ.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εμπορίου του Αφγανιστάν είχε δηλώσει στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι το υπουργείο του επεξεργαζόταν το σχέδιο για τις πρώην αμερικανικές βάσεις και θα επρόκειτο να το υποβάλει τόσο στην οικονομική επιτροπή υπό την ηγεσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μουλά Μπαράνταρ όσο και στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.

«Μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφασίστηκε ότι το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου θα πρέπει να αναλάβει σταδιακά τον έλεγχο των υπόλοιπων στρατιωτικών βάσεων των ξένων δυνάμεων με την πρόθεση να τις μετατρέψει σε ειδικές οικονομικές ζώνες», είπε ο Μουλά Μπαράνταρ.

Ενεργειακό deal της Μόσχας με τους Ταλιμπάν

Το πιλοτικό σχέδιο

Πρόσθεσε ότι το πιλοτικό σχέδιο θα ξεκινήσει με τη μετατροπή των βάσεων στην πρωτεύουσα Καμπούλ και στη βόρεια επαρχία Μπαλχ.

Η οικονομία του Αφγανιστάν έχει πληγεί σημαντικά και οι διεθνείς οργανιμσοί προειδοποιούν για μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν το 2021, καθώς τα ξένα στρατεύματα αποσύρθηκαν μετά από 20 χρόνια πολέμου.

Η άνοδος των Ταλιμπάν είχε ως αποτέλεσμα την περικοπή της αναπτυξιακής χρηματοδότησης, τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό και την επιβολή κυρώσεων.

Η απόφαση της διοίκησης των Ταλιμπάν να αποκλείσει τις περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες σε ΜΚΟ από την εργασία πέρυσι ώθησε πολλές υπηρεσίες βοήθειας να αναστείλουν εν μέρει τις εργασίες τους, ενώ εκατομμύρια εξακολουθούν να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι επικεντρώνονται στην ενίσχυση της οικονομικής αυτάρκειας μέσω του εμπορίου και των επενδύσεων. Ορισμένοι ξένοι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για μια σειρά επιθέσεων, μεταξύ άλλων σε ένα ξενοδοχείο που είναι δημοφιλές σε Κινέζους επιχειρηματίες, το οποίο έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε επίσης ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν και η διοίκηση των Ταλιμπάν κατάφερε να διατηρήσει τα έσοδα σε μεγάλο βαθμό σταθερά το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή