Η χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων στη Γερουσία πυροδότησε το σενάριο της κορύφωσης των αμερικανικών επιτοκίων στο 6%.

Πάουελ: Καμπανάκι για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ είπε ότι τα επιτόκια είναι πιθανόν να αυξηθούν περισσότερο και με πιο γοργό ρυθμό από ό,τι ανέμεναν μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Επικαλούμενος προηγούμενα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η επιβράδυνση που παρουσίασε ο πληθωρισμός στα τέλη του 2022 έχει αντιστραφεί, προειδοποίησε πως «τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έχουν έρθει ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» και συμπλήρωσε  ότι «εάν το σύνολο των δεδομένων υποδείξει ότι δικαιολογείται ταχύτερη σύσφιγξη, θα είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων».

Εκτιμήσεις για 6%

Ήδη, η BlackRock και η Schroders είναι μεταξύ εκείνων που σταθμίζουν τη συζήτηση για το τι θα συμβεί εάν τα επιτόκια των ΗΠΑ κορυφωθούν στο 6%. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οι επενδυτές εξακολουθούσαν να προσδοκούν το κλείσιμο του κύκλου ανόδου των επιτοκίων, ελπίζοντας σε ένα ράλι το δεύτερο εξάμηνο.

Οι traders των κρατικών ομολόγων διπλασιάζουν τις εκτιμήσεις για ύφεση, το δολάριο ισχυροποιείται εκ νέου, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο κόκκινο.

Δεδομένης της ισχυρής αγοράς εργασίας και του σταθερού πληθωρισμού, «πιστεύουμε ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα η Fed να πρέπει να φέρει το επιτόκιο των Fed Funds στο 6% και στη συνέχεια να το διατηρήσει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό κοντά 2%,» σχολίασε ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων για παγκόσμιο σταθερό εισόδημα της BlackRock, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι έμποροι Swaps περιμένουν τώρα μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα των αυξήσεων της Fed κατά τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις.

«Δεν αποκλείεται τώρα ένα επιτόκιο τερματικού 6%», δήλωσε η Kellie Wood, αναπληρώτρια επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Schroders στην Αυστραλία, η οποία περιμένει ένα εκτεταμένο selloff στις αγορές της Αυστραλίας και της Ασίας σήμερα.

Στις ΗΠΑ, το spread των αποδόσεων 2 και 10 ετών εμφανίζει μείωση μεγαλύτερη από μια ποσοστιαία μονάδα για πρώτη φορά από το 1981, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Πολ Βόλκερ, πίεζε για αυξήσεις για την αντιμετώπιση του διψήφιου πληθωρισμού.

Τα νομίσματα εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει καθώς οι προοπτικές ύφεσης στις ΗΠΑ ενισχύονται, με το αυστραλιανό δολάριο να βυθίζεται 2% την Τρίτη.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου σήμερα Τετάρτη, μετά από το ράλι του 1% χθες. Το γεν πλησιάζει και πάλι στο επίπεδο του 140 έναντι του δολαρίου.

Αναδυόμενες αγορές

Η ρητορική της Fed έχει σοβαρές πιθανότητες να επιδεινώσει τις προοπτικές για τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών, αφού ο μέτριος στόχος οικονομικής ανάπτυξης του Πεκίνου που ανακοινώθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας διέψευσε ως έναν βαθμό τις ελπίδες για ισχυρή επανεκκίνηση που έδωσε ώθηση στις παγκόσμιες αγορές τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες αγοράς στο χρηματιστήριο, γράφει το Bloomberg.

«Θα περιμέναμε να ευνοηθούν οι πιο κυκλικές και φθηνότερες αγορές της Βόρειας Ασίας και να συνεχιστεί η εναλλαγή μακριά από τη Νότια Ασία», δήλωσε ο Sat Duhra, διαχειριστής κεφαλαίων στην Janus Henderson Investors. «Επιτέλους, τα υψηλότερης ποιότητας τεχνολογικά ονόματα στη Βόρεια Ασία, ιδιαίτερα οι ημιαγωγοί, αρχίζουν να φαίνονται ελκυστικά στην αποτίμηση και είναι ένας τομέας που θα πρέπει να συμμετάσχει πλήρως σε οποιαδήποτε ανάκαμψη των κερδών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές