Ο Λευκός Οίκος δεν θα παρέμβει στη διαχείριση του πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Το σχόλιο αυτό έγινε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια της Fed, Τζερόμ Πάουελ,  ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω των πρόσφατων ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων.

Πάουελ: Καμπανάκι για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση του Ιανουαρίου αντιπροσωπεύουν μόνο έναν μήνα και ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να παρέμβει στη διαχείριση της Fed. Όμως έχουμε να κάνουμε με έναν μήνα δεδομένων και οι άνθρωποι πρέπει να καθίσουν και να πάρουν μια ανάσα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η κατάθεση Πάουελ στο Κογκρέσο

Tα επιτόκια είναι πιθανόν να αυξηθούν περισσότερο και με πιο γοργό ρυθμό απ΄ότι ανέμεναν μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve, είπε ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη κάταθεση στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων στη Γερουσία.

Επικαλούμενος προηγούμενα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει αντιστρέψει την επιβράδυνση που παρουσίασε στα τέλη του 2022 προειδοποίησε πως «τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έχουν έρθει ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» και συπμπλήρωσε ότι «εάν το σύνολο των δεδομένων υποδείξει ότι δικαιολογείται ταχύτερη σύσφιγξη, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων».

Οι δηλώσεις του ήταν οι πρώτες μετά την απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και των θέσεων εργασίας.

Αν και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να οδήγησαν σε αυτά τα οικονομικά στοιχεία ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα γνωρίζει ότι μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι η πρέπει να κάνει περισσότερα για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ίσως ακόμη και να επιστρέψει σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τα βήματα των 25 μονάδων που σχεδίαζαν να ακολουθήσουν οι αξιωματούχοι.

Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν δύο επιπτώσεις: Πρώτον, ότι το μέγιστο ή τελικό επίπεδο του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από την προηγούμενη ένδειξη των αξιωματούχων της Fed και, δεύτερον, ότι η μετάβαση τον περασμένο μήνα σε μια μικρότερη αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας θα μπορούσε να είναι βραχύβια, αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι θερμά.

Στην εκτίμησή τους τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι προσδιόρισαν το τελικό επιτόκιο στο 5,1%. Η αγορά έχει τιμολογήσει υψηλότερα επίπεδα, στο εύρος του 5,25%-5,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME Group. Ο Πάουελ δεν διευκρίνισε πόσο ψηλά πιστεύει ότι θα φτάσουν τα επιτόκια.

Οι αγορές ανέμεναν με αισοδοξία την ομιλία Πάουελ, εκτιμώντας ότι η Fed μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Το κλίμα όμως άλλαξε, καθώς ο επικεφαλής της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να ανεβάσει τα επιτόκια υψηλότερα από το επίπεδο που είχαν προβλέψει στην τελευταία τους συνάντηση οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως