Στην επικαιρότητα έχει έλθει ξανά το θέμα της πραγματικής περιουσίας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ειδικά μετά την απαγγελία κατηγοριών σε τέσσερις τραπεζίτες στην Ελβετία. Οι τραπεζίτες αυτοί ελέγχονται για το εάν βοήθησαν να κρυφτούν πριν από αρκετά χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για λογαριασμό του ρώσου προέδρου.

Οι τέσσερις άνδρες, που εργάζονταν στην Gazprombank, αναμενόταν να παρουσιαστούν σε δικαστήριο αύριο 8 Μαρτίου, κατηγορούμενοι για τη μη διενέργεια επαρκών ελέγχων σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και ειδικότερα ότι «απέτυχαν να ασκήσουν τη δέουσα επιμέλεια για να εξακριβώσουν την ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου», των κεφαλαίων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που επικαλείται το Reuters.

Τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ποσό της υπόθεσης ανέρχεται σε περίπου 50 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,3 εκατ. ευρώ). Εκπρόσωπος της Gazprombank είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μια εν εξελίξει δίκη και επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Πόσο πλούσιος είναι ο Ρώσος πρόεδρος

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δύο λογαριασμοί άνοιξαν στην Gazprombank το 2014 με τον πραγματικό δικαιούχο να φέρεται ότι είναι ο Σεργκέι Ρολντουγκίν, στενός συνεργάτης του Πούτιν και νονός της κόρης του. Οι τραπεζίτες δεν πραγματοποίησαν κανέναν έλεγχο για να δουν εάν ο Ρολντουγκίν, τσελίστας και μαέστρος, ήταν ο πραγματικός δικαιούχος των περιουσιακών στοιχείων, αναφέρεται.

Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να διευκρινίσουν εάν ο Ρολντουγκίν ήταν ο πραγματικός δικαιούχος του ποσού αυτού ή από πού προήλθαν τα χρήματα, ανέφερε το έγγραφο του δικαστηρίου. Στην Ελβετία οι τράπεζες υποχρεούνται να απορρίψουν ή να τερματίσουν συνεργασία με πελάτες εάν από την αρχή υπάρχουν αμφιβολίες για την ταυτότητα του συμβαλλόμενου μέρους. Και οι δύο επίμαχοι λογαριασμοί έκλεισαν τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο Ρολντουγκίν έχει μπει στο στόχαστρο των κυρώσεων των ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εχει επίσης μπει στη λίστα κυρώσεων της Ελβετίας, η κυβέρνηση της οποίας τον έχει χαρακτηρίσει ως «το πορτοφόλι του Πούτιν». Ο εισαγγελέας ζητεί τώρα ποινές με αναστολή επτά μηνών για καθέναν από τους τραπεζίτες.

Οι λογαριασμοί που άνοιξαν στην Ελβετία οι κατηγορούμενοι τραπεζίτες έδειξαν ότι ο Ρολντουγκίν είχε περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι σχεδίαζε να διοχετεύει στη χώρα περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια στη χώρα ετησίως μέσω πολύπλοκων διαδικασιών που αφορούσαν διαφορετικές εταιρείες ενός πολύπλοκου «καταρράκτη» εταιρειών και λογαριασμών με κέλυφος. «Τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία δεν δικαιολογούνταν σε καμία περίπτωση εύλογα ως περιουσιακά στοιχεία του ίδιου του Ρολντουγκίν», αναφέρουν οι εισαγγελείς σύμφωνα με έγγραφο που επικαλούνται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Οι εισαγγελείς της Ελβετίας ισχυρίζονται ότι οι τέσσερις τραπεζίτες Gazprombank γνώριζαν πλήρως τις πραγματικές σχέσεις του Ρολντουγκίν με το Κρεμλίνο.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή