Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν την επόμενη εβδομάδα τέσσερις Ελβετοί τραπεζίτες, που κατηγορούνται ότι βοήθησαν έναν άνδρα γνωστό ως «το πορτοφόλι του Βλαντιμίρ Πούτιν» να καταθέσει εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην Ελβετία.

Οι τέσσερις άνδρες, που εργάζονταν στην Gazprombank, θα παρουσιαστούν στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Ζυρίχης στις 8 Μαρτίου κατηγορούμενοι για έλλειψη επιμέλειας στις οικονομικές συναλλαγές.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκαλύπτει το Reuters κατηγορούνται ότι «απέτυχαν να ασκήσουν τη δέουσα επιμέλεια για να εξακριβώσουν την ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου», των κεφαλαίων.

Δημοσίευμα «φωτιά» για Πούτιν: Με κυπριακή offshore αγόρασε διαμέρισμα στην Αλίνα

Τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ποσό το οποίο αναφέρεται στην υπόθεση ήταν περίπου 50 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (53 εκατομμύρια δολάρια).

Τα στοιχεία των ανδρών, οι οποίοι ήταν ανώτερα στελέχη της τράπεζας που αυτή τη στιγμή κλείνει τις δραστηριότητές της στην Ελβετία, δεν μπορούν να ανακοινωθούν βάσει των ελβετικών περιορισμών.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δικηγόροι τους δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Εκπρόσωπος της Gazprombank είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μια εν εξελίξει δίκη και αναφέρθηκε στο τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων.

Ο μαέστρος και τσελίστας

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 2014 άνοιξαν στην Gazprombank δύο λογαριασμοί με φερόμενο ως δικαιούχο τον Σεργκέι Ρόλντουγκιν, έμπιστο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι τραπεζίτες δεν πραγματοποίησαν κανέναν έλεγχο για να δουν εάν ο Ρολντουγκίν, τσελίστας και μαέστρος, ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης των περιουσιακών στοιχείων.

«Την ώρα του ανοίγματος του λογαριασμού αναφέρθηκε ότι ο Σεργκέι Ρολντουγκίν ήταν στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και νονός της κόρης του», ανέφερε το κατηγορητήριο.

Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να διευκρινίσουν εάν ο Ρολντουγκίν ήταν ο πραγματικός δικαιούχος των περιουσιακών στοιχείων ή από πού προήλθαν τα χρήματα, ανέφερε το έγγραφο του δικαστηρίου.

Οι επίμαχοι λογαριασμοί

Στα έγγραφα της τράπεζας, αναφέρεται μόνο η επαγγελματική δραστηριότητα του Ρόλντουγκιν ως μουσικού, καθιστώντας τις καταθέσεις και τη συμμετοχή του «σε καμία περίπτωση εύλογη», ανέφεραν τα δικαστικά έγγραφα.

Στην Ελβετία, οι τράπεζες υποχρεούνται να απορρίψουν ή να τερματίσουν τις επιχειρηματικές τους σχέσεις εάν υπάρχουν αρχικές αμφιβολίες για την ταυτότητα του συμβαλλόμενου μέρους.

Και οι δύο λογαριασμοί έκλεισαν τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο Ρολντουγκίν έχει ήδη τεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και των ελβετικών αρχών , οι οποίες τον χαρακτήρισαν ως «το πορτοφόλι του Πούτιν» στη λίστα με τους αποκλεισμένους ανθρώπους.

Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή για καθέναν από τους τραπεζίτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή