Ελλειμμα 2,58 τρισ. ρούβλια (34 δισεκατομμύρια δολάρια) εμφάνισε ο προϋπολογισμός της Ρωσίας το α’ δίμηνο του έτους, ποσό πολλαπλάσιο από το έλλειμμα των 125 δισ. ρουβλίων τον Ιανουάριο του 2022, με τις δαπάνες να αυξάνονται με βραδύτερο -ωστόσο- ρυθμό.

Ειδικότερα, τους πρώτους δύο μήνες του 2023, οι δαπάνες ανήλθαν στα 5,74 τρισεκατομμύρια ρούβλια, με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει πως οι δαπάνες τον Φεβρουάριο μειώθηκαν ελαφρά από τα 3,12 τρισεκατομμύρια ρούβλια του Ιανουαρίου.

Πόσο πλούσιος είναι o Βλαντίμιρ Πούτιν

Αν και ο ρωσικός προϋπολογισμός στο «κόκκινο», το υπουργείο ανέφερε ότι ο στόχος για διατήρηση τος ελλείμματος εντός των προβλέψεων παραμένει εφικτός.

Στα ύψη τα ομόλογα

Σύμφωνα με το Bloomberg «ο κύριος λόγος πίσω από τη μείωση του ελλείμματος είναι η πτώση των δημοσίων δαπανών κατά 15% μετά από εξαιρετικά μεγάλες δαπάνες τον πρώτο μήνα του έτους. Ωστόσο, η Μόσχα θα δυσκολευτεί να εξισορροπήσει, καθώς οι αποδόσεις των εγχώριων κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 11% και τα έσοδα εκτός πετρελαίου συνεχίζουν να συρρικνώνονται».

Όπως επισημαίνεται, οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πλήξει σκληρά τα κέρδη της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας, καθώς τα όρια έχουν επικρατήσει τους τελευταίους μήνες.

Τα έσοδα εκτός ενέργειας μειώθηκαν κατά 9%, μικρότερη πτώση από το 28% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, με τις προβλέψεις δυτικών αναλυτών να κάνουν λόγο για έλλειμμα 3%-4% στο ρωσικό ΑΕΠ ΤΟ 2023.

Μειωμένη πρόσβαση στην τεχνολογία

Αξίζει να σημειωθεί πως η Agathe Demarais, συγγραφέας ενός βιβλίου για τις παγκόσμιες επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων, επανέλαβε ότι η σημαντικότερη μακροπρόθεσμη ζημία θα προέλθει από την υποχώρηση της πρόσβασης της Ρωσίας στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία, προκαλώντας με τη σειρά της τη σταδιακή φθορά της κύριας οικονομικής της πηγής, του ενεργειακού τομέα.

Ο στόχος των κυρώσεων, εξήγησε, δεν ήταν η πολυδιαφημισμένη «κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» ή η αλλαγή καθεστώτος, αλλά η αργή και σταδιακή φθορά της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία από οικονομική και τεχνολογική άποψη.

«Το τεχνολογικό χάσμα, οι τομείς της οικονομίας που βασίζονται στην πρόσβαση στη δυτική τεχνολογία ειδικότερα, ή στη δυτική τεχνογνωσία, σε πολλούς τομείς, σίγουρα θα υποβαθμιστούν και το χάσμα μεταξύ αυτών και του υπόλοιπου κόσμου θα διευρυνθεί», δήλωσε ο Chris Weafer, διευθύνων σύμβουλος της Macro Advisory με έδρα τη Μόσχα.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα τοπικοποίησης και υποκατάστασης εισαγωγών με εταιρείες από τις λεγόμενες φιλικές χώρες, με σκοπό να δημιουργήσει τελικά μια νέα τεχνολογική υποδομή μέσα στα επόμενα χρόνια. «Ακόμα και οι αισιόδοξοι λένε ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δεν είναι μια γρήγορη λύση», εξήγησε ο Weafer.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή