Περίπου 5,5 δισ. ευρώ στους μετόχους της θα διανείμει σε μέρισμα η BMW, καθώς αναφέρει μεγάλα κέρδη, κυρίως λόγω της απόκτησης μεγαλύτερου μεριδίου στην κινεζική κοινοπραξία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πρότεινε την Πέμπτη μέρισμα 8,50 ευρώ ανά μετοχή, σε σύγκριση με 5,80 ευρώ το προηγούμενο έτος, για να επιτρέψει στους μετόχους να «συμμετάσχουν στην επιτυχία» των αποτελεσμάτων της για το 2022.

Stellantis: Ανταμοίβει τους εργαζόμενούς της με 2 δισ. ευρώ

Αύξηση 46% στα κέρδη

Η εταιρεία, η οποία πέρυσι ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 3,7 δισ. ευρώ για να πάρει τον έλεγχο της πλειοψηφίας της κινεζικής κοινοπραξίας της, είπε ότι τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 46,4% στα 23,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν για το 2022 στα 18,58 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 12,46 δισ. δολάρια το 2021.

Οι παραδόσεις αυξήθηκαν λίγο περισσότερο από 10% το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η χαλάρωση των προβλημάτων εφοδιασμού με chip αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των lockdown στην Κίνα, ενώ τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 28% στα 142,6 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι προβλέψεων 141,6 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με το Reuters.

To 75% της BBA

Οι δραστηριότητές της στα αυτοκίνητα ανέφεραν περιθώριο 8,6% στα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) του 2022 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και ταμειακών ροών 11,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σχεδόν τα μισά από αυτά προήλθαν από συνεισφορά σε μετρητά από την κινεζική κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive (BBA).

Η BMW ανέφερε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι θα καταβάλει 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να πάρει τον έλεγχο της πλειοψηφίας της BBA αφού εξασφάλισε την απαραίτητη άδεια από το Πεκίνο, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 75% από 50%.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκάλεσε η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εν μέρει αυξάνοντας τις τιμές.

Η εταιρεία ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του έτους είχε αντιμετωπίσει υψηλότερα κόστη πώλησης, συμπεριλαμβανομένων υλικών, εμπορευμάτων, εφοδιαστικής και αναχρηματοδότησης.

Οι δραστηριότητες της BMW πέρα ​​από τα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν μοτοσικλέτες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε επίσης, ότι προωθεί τον Walter Mertl σε οικονομικό διευθυντή για να αντικαταστήσει τον Nicolas Peter όταν συνταξιοδοτηθεί τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή