Σε αύξηση στη φορολογία των δισεκατομμυριούχων, των πλούσιων επενδυτών και των επιχειρήσεων προσανατολίζεται ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της πρότασής του προς το Κογκρέσο για το πώς θα δοθεί προτεραιότητα στα φορολογικά έσοδα και στις κρατικές δαπάνες.

ΗΠΑ: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του φορολογικού νομοσχεδίου

Συγκεκριμένα, η πρόταση Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, περιλαμβάνει ελάχιστο φόρο 25% στους δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου τον οποίο επικαλείται το Bloomberg. Η πρόταση του αμερικανού προέδρου προβλέπει ακόμη διπλασιασμό –σχεδόν- του συντελεστή φόρου κεφαλαιακών κερδών για επενδύσεις στο 39,6% από 20% και αύξηση του φόρου εισοδήματος σε επιχειρήσεις και πλούσιους Αμερικανούς.

Δύσκολα θα περάσει

Πάντως, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η πρόταση, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό είναι επανάληψη του οικονομικού πακέτου Μπάιντεν «Build Back Better» πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να περάσει από το Κογκρέσο, ιδίως τώρα που οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν κατάφερε να περάσει παρόμοιες αυξήσεις φόρων όταν οι Δημοκρατικοί είχαν τον έλεγχο και της Γερουσίας και της Βουλής των αντιπροσώπων. Αντιθέτως, συμβιβάστηκαν με μια περιορισμένη νομοθεσία που επικεντρωνόταν στην πολιτική για την ενέργεια και την υγεία, υπό τον γενικό τίτλο  νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού.

Η πρόταση που επαναφέρει ουσιαστικά ο αμεριακανός πρόεδρος φαίνεται ότι σηματοδοτεί αφενός τη στρατηγική των Δημοκρατικών ενόψει των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο του χρέους και τις κρατικές δαπάνες που θα γίνουν μέσα στη χρονιά, αφετέρου το στίγμα του οικονομικού μέρους της προεκλογικές εκστρατείας του για την επανεκλογή του.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις δείχνουν μια δέσμευση για μείωση του ελλείμματος – προβλέποντας ότι ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν θα περικόψει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλο βαθμό μέσω της αύξησης των εσόδων την επόμενη δεκαετία – και αντιπροσωπεύουν μια δημοφιλή επιστροφή στα προ μεταρρύθμισης Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι απέρριψε αμέσως τα σχέδια του Μπάιντεν να αυξήσει τους φόρους, δηλώνοντας πως «δεν πιστεύω ότι η αύξηση των φόρων είναι η λύση».

Αύξηση συντελεστών

Η πρόταση Μπάιντεν ισοδυναμεί με απαίτηση από το πλουσιότερο 0,01% των Αμερικανών να πληρώσει φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 25%. Συνεπάγεται επίσης αύξηση τον ανώτατου συντελεστή για τους Αμερικανούς που βγάζουν 400.000 δολάρια σε 39,6% από 37%, αντιστρέφοντας μία από τις φορολογικές περικοπές του Τραμπ – αν και οι φορολογικοί συντελεστές για όσους πληρώνουν κάτω από αυτό το ποσό θα παραμείνουν άθικτοι. Επιπλέον, προϋποθέτει ότι οι επενδυτές κερδίζουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια για να πληρώσουν αυτό το 39,6% για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους, οι οποίες επί του παρόντος φορολογούνται με συντελεστή 20%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση Μπάιντεν αυξάνει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 28% από 21%, ακυρώνοντας άλλη μια από τις μεταρρυθμίσεις Τραμπ. Θα εξαλείψει επίσης ένα «παραθυράκι» που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τα υψηλότερα εισοδήματα για να αποφύγουν την καταβολή εισφορών για το Ταμείο Ασφάλισης Νοσοκομείων Medicare.

Η πρόταση Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό περιλαμβάνει ακόμη: να μπει τέλος στις φορολογικές ελαφρύνσεις για τη βιομηχανία, για διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, για εταιρείες πετρελαίου, καθώς και για του επενδυτές σε crypto και ακίνητα. επενδυτές σε κρυπτογράφηση και ακίνητα, στην επερχόμενη πρόταση προϋπολογισμού του, σύμφωνα με μια περίληψη του σχεδίου.

Ο Μπάιντεν προτείνει την εξάλειψη της φορολογικής ελάφρυνσης που επιτρέπει στους διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων και στους επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους για τα κέρδη που τους αποφέρουν οι επενδύσεις που πραγματοποιούν.

Τερματίζει επίσης μια μακροχρόνια φορολογική απαλλαγή για τους επενδυτές ακινήτων που μπορούν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους υπεραξίας στα κέρδη τους εάν συνεχίσουν να επενδύουν τα έσοδα σε άλλα ακίνητα.

Ακόμη, η πρόταση περιλαμβάνει την ακύρωση της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σε επενδυτές crypto να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με ζημία, γλιτώνοντας τεράστια ποσά από φορολογία, και στη συνέχεια να επαναγοράσουν αμέσως αυτά τα νομίσματα.

Επιπλέον, όλες οι ειδικές φορολογικές διευκολύνσεις για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα τερματιστούν, εφόσον περάσει η πρόταση, εξοικονομώντας 31 δισεκατομμύρια δολάρια για τα δημόσια έσοδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή