Οι επιθετικές κινήσεις της Fed προκειμένου να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, οι οποίες ήρθαν με αρκετή καθυστέρηση καθώς αρχικά επέμενε ότι η αύξηση των τιμών ήταν παροδική, έχουν βρεθεί το στόχαστρο των αναλυτών, αλλά και των αγορών.

Από τις αρχές του 2022, η Fed αύξησε τα επιτόκια οκτώ φορές, με τελευταία κίνηση τον Φεβρουάριο. Εκείνη την εποχή, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ακουγόταν προσεκτικά αισιόδοξος λέγοντας ότι είχε ξεκινήσει μια «διαδικασία αποπληθωρισμού», αν και υπήρχε πολύς δρόμος να διανυθεί και ότι θα μπορούσαν να αναμένονται μικρότερες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από τα νέα. Σε ένα fast forward όμως, λιγότερο από έναν μήνα, η ρητορική του άλλαψε: μιλώντας στη Γερουσία ο Πάουελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα. Αυτή η είδηση ​​τάραξε τους επενδυτές, οι οποίοι οδήγησαν σε πτώση βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς προετοιμάζονται για αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.

Βολές Ελ Εριάν

Ένας κορυφαίος οικονομολόγος που έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο στόχος της Fed για μείωση του πληθωρισμού στο 2% δεν είναι ρεαλιστικός και έχει επικρίνει αυστηρά την πολιτική της, τώρα πιστεύει ότι τα μικτά μηνύματα της κεντρικής τράπεζας απειλούν τη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα.

«Πραγματικά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι και δεν χρειάζεται να είναι», έγραψε την Τρίτη ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, πρόεδρος του Κολεγίου Κουίνς στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σε ένα άρθρο για το Bloomberg .

«Για μία ακόμα φορά οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ τροφοδότησαν σημαντική αστάθεια στις αγορές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την οικονομική ευημερία όσο και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ελ-Εριάν: Η Fed θα βυθίσει τη οικονομία σε «καταστροφική ύφεση»

Ο σχολιασμός του Ελ Εριάν, έρχεται μετά την κατάθεση Πάουελ στην επιτροπή της Γερουσίας, στην οποία ανέφερε ότι τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου θα μπορούσε να σημαίνουν ότι «το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».

Οι επενδυτές και οι παρατηρητές της αγοράς ήλπιζαν αρχικά ότι η Fed θα άρχιζε να μειώνει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2023 μετά από μια ήπια αύξηση κατά 25 μ.β. βάσης κατά την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Μάρτιο. Αλλά τώρα, ο Πάουελ μπορεί να σκεφτεί μια μεγαλύτερη αύξηση για να καταπνίξει τον πληθωρισμό.

Αυτή η προσδοκία αντικατοπτρίστηκε αμέσως στις αγορές, σύμφωνα με τον Ελ Εριάν. «Αντί να προεξοφλούν συντριπτικά σε μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, όπως είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει η Fed, οι αγορές οδήγησαν τις πιθανότητες υπέρ των 50 μονάδων, κάτι που θα αναστρέψει την καθοδική μετατόπιση των αυξήσεων που έκανε πρόωρα η κεντρική τράπεζα μόλις πριν από ένα μήνα», έγραψε μετά την πτώση των μετοχών μετά τη διεύθυνση του Πάουελ.

Κινδυνεύει η αξιοπιστά της Fed

Ο Ελ Εριάν πιστεύει ότι τα μπερδεμένα μηνύματα της Fed αφήνουν τους αξιωματούχους της τράπεζας μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή. Πρέπει είτε να επιβεβαιώσουν τι προεξοφλεί η αγορά εφαρμόζοντας μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν τηρούν τις οδηγίες της Fed για μικρότερες αυξήσεις ή να ακολουθήσουν τις προηγούμενες οδηγίες με κόστος  την ύφεση της οικονομίας. Οποιοδήποτε μονοπάτι θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη της Fed, πρόσθεσε ο Ελ Εριάν.

«Η εναλλακτική της συνέχισης ως έχει αυξάνει τις προκλήσεις για μια παγκόσμια οικονομία που αντιμετωπίζει μια σημαντική πράσινη μετάβαση, την αλλαγή της παγκοσμιοποίησης και των αλυσίδων εφοδιασμού, τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και την επιδείνωση της ανισότητας εισοδήματος, πλούτου και ευκαιριών», έγραψε χαρακτηριστικά.

Και δεν είναι ο μόνος που ασκεί κριτική στα μηνύματα της Fed για τον πληθωρισμό. Ο Κεν Γκρίφιν, επικεφαλής του hedge fund Citadel, επεσήμανε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι ο Πάουελ πρέπει να «λέει λιγότερα» για τον πληθωρισμό. «Η αλλαγή του μηνύματος τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν απίστευτα αντιπαραγωγική», είπε ο Γκρίφιν στο Bloomberg .

Άλλοι ειδικοί έχουν πει ότι η οικονομία θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι πιο πιθανόν να προκαλέσει ύφεση. Την Τρίτη, είπε ότι τα επιτόκια μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται έως ότου η Fed δει τον πληθωρισμό να μειώνεται σαφώς .

Ιστορικά δεδομένα δείχνουν επίσης πώς οι υφέσεις σπάνια έχουν αποφευχθεί , όταν τα επιτόκια αγγίζουν τόσο υψηλά όσο είναι σήμερα. Είναι πιθανό η Fed να το αψηφά αυτό, σύμφωνα με τον Philip Jefferson, μέλος του Συμβουλίου των Διοικητών της Fed.

«Η ιστορία είναι χρήσιμη, αλλά δεν μπορεί να μας πει πολλά, σε καταστάσεις χωρίς ιστορικό προηγούμενο», είπε ο Τζέφερσον . «Η τρέχουσα κατάσταση είναι διαφορετική από τα προηγούμενα επεισόδια με τουλάχιστον τέσσερις τρόπους». Αυτά περιλαμβάνουν διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, μείωση του αριθμού των ατόμων που εργάζονται ή αναζητούν δουλειά, την αυξημένη αξιοπιστία της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τις συντονισμένες προσπάθειές της να κυριαρχήσει σε υψηλά ποσοστά πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής