Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Όπως γράφουν οι Financial Times,  οι αμερικανοί πελάτες της τράπεζας, των οποίων οι καταθέσεις δεν καλύπτονται από το κυβερνητικό σύστημα, σπεύδουν να πουλήσουν τις καταθέσεις τους για να πληρώσουν μισθούς και άλλα λειτουργικά έξοδα μετά το κλείσιμο του δανειστή από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η SVB αναμένεται να ανοίξει ξανά τη Δευτέρα για όσες καταθέσεις είναι ασφαλισμένες , στο πλαίσιο της νεοσύστατης Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν και πότε οι πελάτες με περισσότερα από 250.000 δολάρια στους λογαριασμούς τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα χρήματά τους.

Συνεδριάζει εκτάκτως η Fed τη Δευτέρα στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB

Κάποιοι προσπαθούν να τα πουλήσουν με μεγάλες εκπτώσεις για να συγκεντρώσουν μετρητά.

Την Παρασκευή, οι «ανασφάλιστες καταθέσεις» της  SVB διαπραγματεύονταν σε τιμή μεταξύ 55 και 65 σεντς σε δολάριο, σύμφωνα με την Cherokee Acquisition, μια πλατφόρμα συναλλαγών απαιτήσεων σε υποθέσεις πτώχευσης.

Άλλες καταθέσεις προσφέρθηκαν μεταξύ 70 και 75 σεντς στο δολάριο, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλούνται οι Financial Times.

Αγώνας για να βρουν μετρητά

Οι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων έχουν καταφύγει στην πώληση ανασφάλιστων καταθέσεων καθώς έπρεπε να έχουν πληρώσει το προσωπικό τους ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την κατάρρευση της τράπεζας, οι ιδρυτές των start ups λάμβαναν ψυχρά email από επενδυτές που πρότειναν να αγοράσουν τις καταθέσεις τους, σύμφωνα με μηνύματα που είδαν οι Financial Times.

Το Fulcrum Capital, ένα ταμείο ειδικών καταστάσεων με έδρα το Όστιν, επικοινώνησε με νεοφυείς επιχειρήσεις το Σάββατο προσφέροντάς τους να πληρώσουν ένα απροσδιόριστο ποσοστό των συνολικών καταθέσεων που διατηρούσαν στην SVB και «να αναλάβουν τον κίνδυνο διάρκειας/ανάκτησης. Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μέσα σε μια εβδομάδα (48 ώρες)», έγραψε.

Τα email

Η Jefferies είναι ένας από τους χρηματοοικονομικούς ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά ορισμένων από τις καταθέσεις.

«Κατόπιν αιτήματος πολλών από τους πελάτες μας VC, η Jefferies εργάζεται για να βοηθήσει τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να βρουν καινοτόμους τρόπους για να ανταποκριθούν σε κρίσιμες απαιτήσεις, όπως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μισθοδοσίας, βοηθώντας τις να δημιουργούν έσοδα ή να χρηματοδοτούν τις καταθέσεις τους καθώς προχωρά η διαδικασία είσπραξης», είπε.

Σύμφωνα με μια πηγή του κλάδου, όταν η τράπεζα ανοίξει ξανά υπό τον έλεγχο της FDIC, θα είναι διαθέσιμες τυπικές τραπεζικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επιταγών και των τραπεζικών υπηρεσιών.

Οποιαδήποτε πώληση SVB σε άλλη τράπεζα θα μπορούσε επίσης να ξεπαγώσει τις καταθέσεις πελατών.

Προειδοποιήσεις

Η Sheila Bair, η οποία ηγήθηκε του FDIC κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, προέτρεψε τους ανασφάλιστους καταθέτες να μην «πουλήσουν απότομα». «Οι ανακτήσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, ακόμη και αν δεν επαρκούν πλήρως για την εξόφληση των ανασφάλιστων. Οπότε νομίζω ότι θα ήταν πρόωρο για έναν ανασφάλιστο να πουλάει με μεγάλη έκπτωση», είπε η Bair.

Η συντριπτική πλειονότητα των καταθέσεων της SVB είναι ανασφάλιστες, εν μέρει επειδή η πελατειακή της βάση κυριαρχείται από πελάτες μεγάλων καταθέσεων, όπως οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστήριξαν.

Στο τέλος του περασμένου έτους, σχεδόν το 96% καταθέσεών της  δεν καλύπτονταν από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο FDIC που εγγυάται καταθέσεις έως και 250.000 δολ. Στην Bank of America, το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 38%.

Οι προτεραιότητας του FDIC

Σύμφωνα επίσης με τους FT, η προτεραιότητα της FDIC το Σαββατοκύριακο ήταν να διασφαλίσει ότι αυτά τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα, όπως είχε υποσχεθεί την Παρασκευή. Οι αξιωματούχοι της FDIC εξετάζουν τα αρχεία της τράπεζας με τους υπαλλήλους της SVB, μελετώντας τις καθημερινές εργασίες της τράπεζας προκειμένου να ιεραρχήσουν και να είναι προετοιμασμένοι για τυχόν επικείμενες προθεσμίες και κάνοντας οποιεσδήποτε απαραίτητες νομικές δηλώσεις.

Για τις ανασφάλιστες καταθέσεις, η FDIC είπε ότι θα τους καταβάλει μια «προκαταβολή» εντός της εβδομάδας που θα είναι ένα ποσοστό επί των καταθέσεων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή