Σχεδόν τρία χρόνια χωρίς χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ μόλις φτάνουν στο τέλος τους. Η Silicon Valley Bank, η οποία περιλαμβάνει στους πελάτες της το ήμισυ όλων των νεοφυών επιχειρήσεων που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια, τέθηκε υπό έλεγχο από την Federal Deposit Insurance Corp την Παρασκευή, αφού η διολίσθηση των καταθέσεων και η βιαστική αύξηση κεφαλαίων απέτυχαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη. Ενεργώντας γρήγορα, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν σταματήσει μια κρίση, αλλά μπορεί να έχουν θέσει τις βάσεις για περισσότερες.

Οι πελάτες στις αμερικανικές τράπεζες συνήθως δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το τι θα συμβεί εάν ένας δανειστής καταρρεύσει, χάρη στην εγγύηση «του θείου Σαμ» να αποπληρώσει τους καταθέτες σε περίπτωση αποτυχίας ενός ιδρύματος. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη εξαίρεση. Υπόλοιπα άνω των 250.000 δολαρίων δεν καλύπτονται. Πάνω από αυτό το επίπεδο, οι πελάτες πρέπει να παλέψουν με άλλους πιστωτές για σκραπ.

Ντόμινο επιπτώσεων σε όλον τον κόσμο προκαλεί η SVB – Η κρίσιμη Δευτέρα

Η τράπεζα που ανήκει στην SVB Financial βασιζόταν σε μεγαλύτερο βαθμό σε μεγάλες, και ως εκ τούτου, ανασφάλιστες καταθέσεις από άλλες τράπεζες.

Περίπου το 94% των κεφαλαίων που διατηρούνται στην SVB δεν ήταν εγγυημένα στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές καταθέσεις της, σε σύγκριση με το 52% στην JPMorgan και το 58% στη Silvergate Bank, έναν δανειστή που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα, και ο οποίος επίσης έκλεισε τις πόρτες του αυτή την εβδομάδα αφού οι καταθέτες έκαναν στροφή. Η SVB στράφηκε επίσης προς τις νέες εταιρείες τεχνολογίας που καταναλώνουν μετρητά. Καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί και η οικονομία έχει «κρυώσει», οι νεοφυείς επιχειρήσεις αποσύρουν τις καταθέσεις τους πιο γρήγορα από πριν. Η SVB πίστευε ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν στο τέλος του περασμένου έτους, αλλά έκανε λάθος.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν τώρα ένα πιστοποιητικό που τους δίνει το δικαίωμα σε μερίσματα –ενδεχομένως– καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της SVB πωλούνται. Μπορεί στο τέλος να πάρουν πίσω τα περισσότερα από τα χρήματά τους. Τα περιουσιακά στοιχεία της SVB ήταν ως επί το πλείστον μετρητά και τίτλοι σταθερού εισοδήματος που υποστηρίζονταν από το κράτος στην τελευταία καταμέτρηση, και από τα δάνεια που αποτελούσαν περίπου το ένα τρίτο του ισολογισμού της 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα ήταν σε σχετικά ασφαλείς περιοχές.

Ένας αγοραστής – ας πούμε, μια τράπεζα- μπορεί να εισέλθει και να αγοράσει το σύνολο. Αλλά η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι καταστροφική για τους πελάτες startup που χρειάζονται τακτική και άμεση πρόσβαση σε μεγάλα ποσά για να κρατήσουν τα φώτα τους αναμμένα.

Οποιοσδήποτε με ανασφάλιστες καταθέσεις έχει πλέον, ουσιαστικά, ενημερωθεί ότι αυτά τα υπόλοιπα δεν είναι εγγυημένα.

Αυτό το μήνυμα μάλλον ξεχνιέται σε καιρό ειρήνης. Και ενώ λίγες τράπεζες έχουν τη συγκέντρωση του κινδύνου στον τεχνολογικό τομέα που έκανε τους πελάτες της SVB να χάσουν τα νεύρα τους, πολλές έχουν ουσιαστική εξάρτηση από καταθέσεις που τώρα αποκαλύπτεται ότι κάθε άλλο παρά σταθερές είναι. Εάν ο στόχος των ρυθμιστικών αρχών ήταν να κάνουν μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan και η Bank of America ακόμη μεγαλύτερες, δεν θα μπορούσαν να είχαν βρει καλύτερο τρόπο.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners