Νέες αυξήσεις στη δόση τους στεγαστικού τους δανείου αναμένεται να δουν χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα. Για άλλη μία φορά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των επιτοκίων, τονίζοντας ότι είναι «πολύ πιθανή» η αύξηση των επιτοκίων κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ κατά την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Στην περίπτωση, πάντως, που πράγματι αποφασιστεί τέτοια αύξηση στη συνεδρίαση στις 16ης Μαρτίου, το επιτόκιο αναφοράς θα έχει ανέλθει συνολικά κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι το κόστος του χρήματος θα αγγίξει το 4% εν συγκρίσει με το τρέχον επίπεδο του 2,5%.

Οικονομολόγοι από κορυφαίες τράπεζες και οίκους που πήραν μέρος σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, εκτιμούν ότι ο πήχης των αυξήσεων στα επιτόκια, θα φτάσει στο 3,75% εντός των επόμενων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 3,75% αντιστοιχεί στον μέσο όρο των εκτιμήσεων, όπως αυτοί εκφράστηκαν στην έρευνα του Bloomberg. Συγκεκριμένα Deutsche Bank και Goldman Sachs προβλέπουν έως τον Ιούνιο το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,75%. Citi και JP Morgan προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις τον Ιούνιο και το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,5%. Πιο δυναμική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα πρότυπα και τα θέλω των «γερακιών», βλέπουν Barclays και Μorgan Stanley. Aμφότερες εκτιμούν ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα φτάσει στο 4% τον Ιούλιο.

Λαγκάρντ: Δεν βάζουμε «ταβάνι» στην αύξηση των επιτοκίων

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός υποχωρεί στην Ευρωζώνη, ωστόσο ο δομικός δείκτης (δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα) ενισχύεται μήνα με τον μήνα και δυναμώνει  το επιχείρημα κεντρικών τραπεζιτών και μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, για νέες μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια.  Τα λεγόμενα και «γεράκια» ζητούν αύξηση 0,50 ποσοστιαίων μονάδων και μετά τον Μάρτιο, εκτιμώντας ότι η οικονομία της Ευρώπης, που απέφυγε έστω οριακά και κόντρα στις προβλέψεις την ύφεση, διαθέτει τα περιθώρια για μεγαλύτερη πίεση.

Από τον Ιούλιο του 2022, όταν και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων, έχουν γίνει πέντε κατά σειρά αυξήσεις. Με τη νέα αύξηση που έγινε τον Φεβρουάριο το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις Τράπεζες διαμορφώθηκε στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης έφτασε στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008.

Ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο για «αρκετό αριθμό τριμήνων», οι αναλυτές αναμένουν ότι θα παραμείνουν εκεί για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Η πρώτη μείωση των επιτοκίων, στο 3,5%, αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024, ακολουθούμενη από μια άλλη τον Ιούλιο.

Στην Ελλάδα ήδη, μέχρι σήμερα η δόση ενός στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου, ύψους 100.000 ευρώ, έχει αυξηθεί ακόμη και έως κατά 300 ευρώ ( έως 3.600 ευρώ ετησίως), σφίγγοντας τη «θηλιά» γύρω από τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Αύξηση στα επιτόκια νέων δανείων

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 5,36%.

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,73%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,36%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,90%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 48 μονάδες βάσης στο 5,69%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,20%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 38 μονάδες βάσης, τον Ιανουάριο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 4,92%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,96%.

Επιτόκια καταθέσεων

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που είδαν το φως της δημοσιότητας:

-Τον Ιανουάριο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,36%.

-Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,24  εκατοστιαίες μονάδες.

-Τον Ιανουάριο του 2023 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 5,33%.

-Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,22 εκατοστιαίες μονάδες.

Τι ισχύει τώρα

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,33%.

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,01%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,16%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης στο 5,05%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,09%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή