Ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα κορυφωθεί στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023 και μέχρι το τέλος του έτους θα πέσει στο μισό. Αυτό προέβλεψε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα για τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής.

Ομόλογα: Σήμα παγκόσμιας ύφεσης

Η ΕΚΤ είναι προσηλωμένη στον στόχο της επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% μεταξύ τέλους 2024 και τέλους 2025, είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας και από τη δική του πλευρά πως θα κάνουν «ό,τι χρειάζεται» για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και ουσιαστικά έχει προαναγγείλει άλλη μια αύξηση μισής μονάδας στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου. Οι επενδυτές από την πλευρά τους εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν δεδομένων των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ο δομικός πληθωρισμός αντιστραφεί και αρχίσει να πέφτει προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 8,5% τον Φεβρουάριο από 8,6% τον Ιανουάριο, με τον δομικό δείκτη (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) να αυξάνεται από το 5,3% στο 5,6%, εδραιώνουν την αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 16ης Μαρτίου και ενισχύουν τις φωνές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι αυξήσεις και μετά από αυτήν.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν ο οποίος μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δήλωσε: «αναμένω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός. Ελπίζω ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε φθάσει στην κορύφωση των επιτοκίων».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν σημείωσε ότι «τα στοιχεία για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις υποδηλώνουν ότι θα ήταν σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια μετά τη συνάντησή μας τον Μάρτιο».

Αλλά και η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ καθιστά σαφές σε όλους τους τόνους πως «πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Και θα το κάνουμε», έχοντας δηλώσει ότι η ΕΚΤ «δεν έχει ανώτατο όριο, αλλά στόχο πληθωρισμού 2%».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή