Αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενη τρίμηνο παρέμεινε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καθώς οι χειρότερες του αναμενόμενου επιδόσεις της Γερμανίας και της Ιρλανδίας συνέβαλαν στην υποχώρηση των αρχικών εκτιμήσεων περί αναιμικής ανάπτυξης.

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 8 μηνών σκαρφάλωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα

Τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Eurostat είναι χειρότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για ανάπτυξη 0,1%.

Ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις μειώθηκαν, οι κρατικές δαπάνες και το εμπόριο βοήθησαν να αντισταθμιστούν οι πιέσεις. Η Γερμανίας, η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, έκλεισε το 2022 με οικονομική συρρίκνωση 0,4%, ενώ η οικονομία της Ιρλανδίας αναπτύχθηκε σημαντικά λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει την ύφεση

Όπως πάντως σχολιάζει το Bloomberg, αν και χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, τα οριστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2022 δείχνουν ότι η Ευρωζώνη μπορεί ακόμα να αποφύγει, έστω και οριακά, την ύφεση που θεωρήθηκε αναπόφευκτη από πολλούς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Πάντως πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής συνεχίζει να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Τυπικά, η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Πρόβλημα ο πληθωρισμός

Η Ευρώπη εξακολουθεί να υποφέρει από τον υψηλό πληθωρισμό, παρά την αποκλιμάκωση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης, δίνοντας συνέχεια στην πιο επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της. Το Bloomberg εκτιμά ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις τους επόμενους μήνες, ενώ οι επιπτώσεις της έως τώρα σύσφιξης αναμένεται να φανούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή