Ανεβάζει…ταχύτητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενάντια στον επίμονο πληθωρισμό, προετοιμάζοντας 4 αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Τρεις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία θα ακολουθήσουν την κίνηση μισής μονάδας της επόμενης εβδομάδας, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% τον Ιούλιο, όπως είπαν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι μίλησαν στο Bloomberg.

Η Goldman Sachs και η Deutsche Bank προβλέπουν το ίδιο επίπεδο αυξήσεων, αν και αναμένουν ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, η Morgan Stanley και η Barclays βλέπουν ένα τελικό επιτόκιο στο 4%, κάτι το οποίο υπολογίζεται και με βάση τις εκτιμήσεις των χρηματαγορών.

Η JPMorgan και η Citi, εν τω μεταξύ, αναφέρουν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα σταματήσει στο 3,5%.

Επιθετική πορεία

Η πιο επιθετική πορεία για το κόστος δανεισμού σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του Bloomberg θα συνοδεύεται από ταχύτερες μειώσεις στο απόθεμα περιουσιακών στοιχείων που αγοράστηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Η αρχική μείωση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα έως τον Ιούνιο φαίνεται να αυξάνεται σταδιακά για να διπλασιαστεί μέχρι το 2024.

ΕΚΤ: Σημαντική πτώση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Οι προσδοκίες για μια πιο σκληρή απάντηση της ΕΚΤ προέρχονται από τον πληθωρισμό-ρεκόρ που ενθάρρυνε ορισμένους αξιωματούχους, οι οποίοι αποτελούν τα λεγόμενα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας. Η άνοδος τιμών, εξαιρουμένου του ενεργειακού κόστους και των τροφίμων, επιταχύνεται, τροφοδοτώντας εντάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με το πόσα πρέπει να γίνουν ακόμη.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η βαθμονόμηση και η κοινοποίηση του κατάλληλου ύψους αυστηροποίησης της πολιτικής τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Veronika Roharova, επικεφαλής επί των οικονομικών της ευρωζώνης στην Credit Suisse.

Ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο για «αρκετό αριθμό τριμήνων», οι αναλυτές αναμένουν ότι θα παραμείνουν εκεί για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Η πρώτη μείωση των επιτοκίων, στο 3,5%, αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024, ακολουθούμενη από μια άλλη τον Ιούλιο.

Διχασμός

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Bloomberg είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν η ΕΚΤ εξακολουθεί να μάχεται για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού – η πρώτη φορά που η πλειοψηφία δεν θεωρεί ότι υστερεί στην απάντησή της. Περισσότεροι από τους μισούς είναι επίσης πεπεισμένοι ότι οι η ΕΚΤ δε θα ωθήσει τα επιτόκια πολύ ψηλά.

«Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ τα είχε σχετικά εύκολα καθώς τα επιτόκια ήταν χαμηλά και βρισκόταν πίσω από την καμπύλη», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC Fabio Balboni., συμπληρώνοντας ότι «καθώς τα επιτόκια εισέρχονται σε περιοριστικό έδαφος και ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει ανθεκτικός, η απόκλιση απόψεων μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που θέλουν να συνεχίσουν να πιέζουν τα επιτόκια υψηλότερα και εκείνων που φοβούνται τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιγξης, καθιστώντας δυσκολότερη τη συμφωνία για το μέλλον».

Πόσο επηρεάζουν οι οικονομικές προβλέψεις

Η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα πλαισιωθεί από μια νέα σειρά τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων που ευθύνονται για την πρόσφατη βουτιά στο ενεργειακό κόστος. Πιθανώς να παρουσιάζουν μια πιο ευνοϊκή προοπτική για τον πληθωρισμό παράλληλα με την ταχύτερη υποκείμενη αύξηση των τιμών, οι προβλέψεις θα μπορούσαν να εντείνουν τη συζήτηση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο σχετικά με το μέτρο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της Πορτογαλικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Σεντένο είπε ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά» τους νέους αριθμούς.

«Η ΕΚΤ θα διχαστεί μεταξύ των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον υψηλότερο δομικό πληθωρισμό από τη μία πλευρά και των χαμηλότερων προβλέψεων για τον πληθωρισμό στα επόμενα χρόνια από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Rainer Singer, οικονομολόγος στον Όμιλο Erste.

Εν τω μεταξύ, οι φετινές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να αναθεωρηθούν υψηλότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερωτηθέντες της έρευνας δεν αναμένουν πλέον ύφεση, ενισχύοντας τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν μια πιο σκληρή επίθεση στον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή