Σε νέο εξωπραγματικό ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου βούλιαξε η λίρα Λιβάνου, καθώς οι τράπεζες στη χώρα που πλήττεται από μια βαθύτατη οικονομική ύφεση προχώρησαν εκ νέου σε απεργίες. Στη μαύρη αγορά του Λιβάνου το εθνικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού κατρακύλησε στο 100.000:1, δηλαδή 100.000 λίρες για ένα δολάριο.

Η λίρα συνεχίζει να βυθίζεται από τότε που ξέσπασε η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου το 2019, μετά από δεκαετίες αχαλίνωτης διαφθοράς και κακοδιαχείρισης από την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Λιβάνου άνω των 6 εκατομμυρίων ζει επί του παρόντος σε συνθήκες φτώχειας φτώχεια και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 330%.

Λίβανος: Πώς η οικονομική κατάρρευση οδήγησε σε μαζικές ληστείες και εμπρησμούς τραπεζών

Η νέα ισοτιμία των 100.000 λιρών έναντι του δολαρίου εμφανίσθηκε σε εφαρμογές για κινητά σήμερα Τρίτη οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα ιδιωτικά ανταλλακτήρια. Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις τιμές από αυτές τις εφαρμογές και οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να τις κλείσουν και να καταπολεμήσουν έτσι το κύκλωμα ύποπτων ανταλλακτηρίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ενώ η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία από την Κεντρική Τράπεζα έχει ορισθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο στις 15.000 λίρες για 1 δολάριο, η ισοτιμία της μαύρης αγοράς χρησιμοποιείται πλέον για όλες σχεδόν τις συναλλαγές.

Με το εθνικό νόμισμα να έχει απαξιωθεί εντελώς, τα περισσότερα παντοπωλεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να τιμολογούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε δολάρια . Η «δολαριοποίηση» στοχεύει στη χαλάρωση του πληθωρισμού και στη σταθεροποίηση της οικονομίας, εντούτοις ενέχει την απειλή περισσότεροι άνθρωποι να οδηγηθούν στη φτώχεια και να βαθύνει η κρίση.

Στα τέλη του 2019, οι τράπεζες του Λιβάνου επέβαλαν άτυπα capital controls, περιορίζοντας τις αναλήψεις μετρητών από τους λογαριασμούς προκειμένου να αποφευχθεί η αναδίπλωση εν μέσω ελλείψεων σε νομίσματα. Οι πολίτες με λογαριασμούς σε δολάρια μπορούσαν μόνο να κάνουν ανάληψη μικρών ποσών σε λίρες Λιβάνου, σε συναλλαγματική ισοτιμία πολύ χαμηλότερη από αυτή της μαύρης αγοράς.

Τα capital controls εξανέμισαν τα χρήματα πολλών πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα. Οργισμένοι καταθέτες κατέφυγαν σε ένοπλες ληστείες τραπεζών, ζητώντας τα χρήματά τους. Άλλοι έχουν υποβάλει αγωγές στο εξωτερικό για να ανακτήσουν τα χρήματά τους σε σκληρό νόμισμα.

Τον περασμένο μήνα, οι εμπορικές τράπεζες του Λιβάνου προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αποτέλεσμα εξαγριωμένοι διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους, σπάζοντας τζάμια και βάζοντας φωτιά σε ελαστικά έξω από δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας στη Βηρυτό.

Οι τράπεζες άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους στα τέλη Φεβρουαρίου μετά από αίτημα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, προκειμένου να ανακτήσουν τους μισθούς τους οι πολίτες.

Σήμερα Τρίτη, οι τράπεζες έκλεισαν ξανά τις πόρτες στους πελάτες θέλοντας να ασκήσουν πιέσεις στις δικαστικές αρχές της χώρας επειδή δεν «διόρθωσε τα ελαττώματα» στις πρόσφατες αγωγές εναντίον τους.

«Η επιφυλακτική θέση των τραπεζών, δυστυχώς, ήταν η σωστή, καθώς το δικαστικό σώμα εξέδωσε περισσότερες αυθαίρετες αποφάσεις τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε η Ένωση Τραπεζών στο Λίβανο σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε της νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές