Μαίνεται και σήμερα η θύελλα που σαρώνει τις τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς οι διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλων φορέων χάραξης πολιτικής ελάχιστα ηρέμησαν τις αγορές, ενώ οδήγησαν σε αναθεώρηση των προοπτικών ως προς την πορεία των επιτοκίων.

Η HSBC μετατρέπει την καταστροφή της Silicon Valley Bank σε χρυσό

Όπως σημειώνει το Reuters, οι προσπάθειες του Μπάιντεν να καθησυχάσει τις αγορές και τους καταθέτες με έκτακτα μέτρα στήριξης των τραπεζών μέσω πρόσβασης σε πρόσθετη χρηματοδότηση, απέτυχαν να διαλύσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή μετάδοση της κρίσης σε άλλες τράπεζες παγκοσμίως.

Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών στην Ασία διευρύνθηκαν, με τις ιαπωνικές επιχειρήσεις να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά καθώς η ανησυχία για τον συστημικό κίνδυνο πυροδότησε μια ευρύτερη πτώση στις αγορές.

Πού θα κάτσει η «μπίλια» των επιτοκίων;

Τις αγορές ταλανίζει επίσης ένας λυσσαλέος αγώνας αναπροσαρμογής των προσδοκιών για τα επιτόκια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι απρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Οι έμποροι βλέπουν επί του παρόντος 50% πιθανότητα να μην υπάρξει αύξηση των επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση, με τις μειώσεις των επιτοκίων να έχουν τιμολογηθεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι αγορές προεξοφλούσαν μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ έδιναν 70% πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι αναλυτές λένε ότι η αβεβαιότητα συνεχίζει να καταδιώκει τον χρηματοπιστωτικό τομέα με τους επενδυτές να εξακολουθούν να ανησυχούν πολύ για την υγεία των μικρότερων παγκόσμιων τραπεζών, την προοπτική εισαγωγής αυστηρότερων ρυθμιστικών μέτρων και την προτεραιοποίηση της προστασίας των καταθετών σε βάρος των μετόχων, σε περίπτωση που άλλες τράπεζες χρεοκοπήσουν.

Κλυδωνισμοί για τις τραπεζικές μετοχές

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχασαν περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι απώλειές τους κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις να ανέρχονται σε σχεδόν 190 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ επλήγησαν περισσότερο. Οι μετοχές της First Republic Bank σημείωσαν πτώση άνω του 60%, καθώς τα νέα για διασφάλιση χρηματοδότησης δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να εξετάζει την υποβάθμισή της.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης STOXX έκλεισε με πτώση 5,7%. Η γερμανική Commerzbank σημείωσε πτώση 12,7% και η Credit Suisse διολίσθησε κατά 9,6% σε χαμηλό ρεκόρ.

Τα μέτρα Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησής του διασφαλίζουν πως «οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», ενώ υποσχέθηκε επίσης αυστηρότερη ρύθμιση μετά τη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε», είπε.

Πράγματι, οι πελάτες της SVB είχαν πρόσβαση σε όλες τους τις καταθέσεις τη Δευτέρα, ενώ η Fed διεύρυνε τη δυνατότητα των τραπεζών να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Σε επιστολή του προς τους πελάτες του, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της SVB Τιμ Μαγιόπουλος δήλωσε ότι η τράπεζα είναι ανοικτή και διεξάγει κανονικά τις εργασίες της εντός των ΗΠΑ και αναμένεται να επαναλάβει τις διασυνοριακές συναλλαγές τις επόμενες ημέρες.

«Αναγνωρίζω ότι οι τελευταίες ημέρες ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους πελάτες μας και τους υπαλλήλους μας και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της εκπληκτικής κοινότητας που εξυπηρετούμε», δήλωσε ο Μαγιόπουλος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ομοσπονδιακής εταιρείας χρηματοδότησης ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae, ο οποίος διορίστηκε από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων για να διευθύνει την SVB.

Καφές και ντόνατς

Οι ρυθμιστικές αρχές των αμερικανικών τραπεζών προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους νευρικούς πελάτες τη Δευτέρα, οι οποίοι έκαναν ουρά έξω από τα κεντρικά γραφεία της SVB στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, προσφέροντας καφέ και ντόνατς.

«Μη διστάσετε να διεκπεραιώσετε τις συναλλαγές σας ως συνήθως. Ζητάμε απλώς λίγο χρόνο λόγω του όγκου», δήλωσε ο υπάλληλος της FDIC Luis Mayorga στους πελάτες που περίμεναν.

Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν επίσης γρήγορα για να κλείσουν την Signature Bank της Νέας Υόρκης, η οποία είχε δεχθεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

«Πρέπει να διεξαχθεί μια σοβαρή έρευνα σχετικά με το γιατί οι ρυθμιστικές αρχές δεν είδαν τις κόκκινες σημαίες … και τι πρέπει να αναθεωρηθεί», δήλωσε ο Mark Sobel, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρος για τις ΗΠΑ του Official Monetary and Financial Institutions Forum, μιας δεξαμενής σκέψης.

Ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη

Στις αγορές χρήματος, οι δείκτες του πιστωτικού κινδύνου στα τραπεζικά συστήματα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης ανέβηκαν.

Τροφοδοτούμενη από τις εικασίες ότι η Fed μπορεί να αναγκαστεί να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, η τιμή του χρυσού, ενός δημοφιλούς ασφαλούς καταφυγίου, εκτοξεύτηκε πάνω από το βασικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων.

Αυτές οι προσδοκίες επιβάρυναν επίσης τις τραπεζικές μετοχές της Ιαπωνίας, οι οποίες έπεσαν κατά 6,7% στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο.

Τα ιαπωνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για να απορροφήσουν τυχόν απώλειες που προκαλούνται από εξωτερικούς κινδύνους, όπως η άνοδος των επιτοκίων στο εξωτερικό, ανέφερε την Τρίτη η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Διαχείριση κινδύνου

Εταιρείες σε όλο τον κόσμο με λογαριασμούς στην SVB έσπευσαν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο στα οικονομικά τους. Στη Γερμανία, η κεντρική τράπεζα συγκάλεσε την ομάδα κρίσης της για να αξιολογήσει τυχόν επιπτώσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες το Σαββατοκύριακο η HSBC ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αγοράζει τον βρετανικό βραχίονα της SVB για μία λίρα. Την Τρίτη, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μετοχές της σημείωσαν «βουτιά» άνω του 5%.

Αν και η SVB UK είναι μικρή, η ξαφνική της πτώση προκάλεσε εκκλήσεις για κυβερνητική βοήθεια προς τη βιομηχανία νεοφυών επιχειρήσεων της Βρετανίας, και ειδικότερα για τον ιδιαίτερα εκτεθειμένο τομέα της βιοτεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή