Μια κρίση μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για τους προετοιμασμένους.

Αυτό μπορεί να ισχύει για την HSBC με την εξαγορά του βραχίονα της Silicon Valley Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Ο κολοσσός με έδρα το Λονδίνο πληρώνει 1 στερλίνα για το τοπικό τμήμα του αποτυχημένου δανειστή από την Καλιφόρνια, το οποίο εκτιμά ότι θα μπορούσε να έχει πραγματική λογιστική αξία περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων στερλινών. Το αφεντικό της HSBC, Noel Quinn, αποκτά επίσης μερικές χιλιάδες νέους ταχέως αναπτυσσόμενους πελάτες με επίκεντρο την τεχνολογία στη Βρετανία, καθώς και την ευκαιρία να δημιουργήσει βαθύτερες τραπεζικές συνδέσεις με τους υποστηρικτές κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Η Βρετανία στήνει αναχώματα: H HSBC εξαγοράζει το βρετανικό σκέλος της SVB για… μία στερλίνα

Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Η Τράπεζα του Λονδίνου, μια νεαρή τράπεζα εκκαθάρισης που υπέβαλε επίσης προσφορά, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία της HSBC ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την προώθηση του ανταγωνισμού.

Πληρώνοντας πολύ ακριβά το τίμημα της σταθερότητας

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Τράπεζα της Αγγλίας θα έπρεπε να είχαν παραδώσει τη SVBUK σε μια startup χρηματοοικονομικής τεχνολογίας ή σε μια αμφισβητούμενη τράπεζα, αντί να ενισχύσουν έναν καθιερωμένο παίκτη. Αλλά αυτό χάνει την ουσία. Σε μια κρίση, οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δικαίως εστιάζουν πάνω από όλα στη σταθερότητα. Μεγάλα ονόματα που είναι έτοιμα να προσφέρουν τη σταθερότητα μπορούν να καρπωθούν και τα οφέλη.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners