Μετά το κύμα αναλήψεων από την Silicon Valley Bank των startups που εδρεύουν στην Καλιφόρνια και είχαν μεγάλη εξάρτηση από την τράπεζα που κατάρρευσε, συναγερμός σήμανε και στις νεοφυείς επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Μπορεί ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων της SVB να ήταν στις ΗΠΑ, ωστόσο παραρτήματα είχαν ανοίξει και σε άλλες χώρες.

Ενώ οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank μόλις αναδύονται, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκονται, είναι συνδεδεμένες και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Πολλές είναι άμεσα εξαρτώμενες από την ίδια τράπεζα συνήθως όχι μεγάλου μεγέθους για τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Το μήνυμα της κατάρρευσης της SVB

Ακολουθώντας το παράδειγμα των ομολόγων τους στην Καλιφόρνια, πολλές startups σε Ευρώπη και Ασία είχαν συνεργασία με τη 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ πέρυσι, το όνομα της οποίας ήταν κάτι σαν συνώνυμο με τον τεχνολογικό κλάδο, προσφέροντας εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι πρώτες αντιδράσεις των startuppers

«Περίπου το 90% των μετρητών μας βρίσκονταν στην SVB», δηλώνει ο Σαμ Φράνκλιν, διευθύνων σύμβουλος, του οποίου η εταιρεία προσλήψεων Otta Franklin με έδρα το Λονδίνο ειδικεύεται στα ταλέντα τεχνολογίας. Όλο το Σαββατοκύριακο προσπαθούσε να βρει τρόπους προκειμένου να πληρώσει τους εργαζόμενους στην εταιρεία στο τέλος του μήνα.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Φλοριάν Σιμμενντίγκερ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φορητών συσκευών Soundbrenner, δεν αντιλήφθηκε αμέσως την έκταση του προβλήματος, πριν κινητοποιηθεί. «Είχα μείνει έκπληκτος. Πλάκα μου κάνετε; Η τράπεζά μου; Δεν μπορούσαμε ήδη να συνδεθούμε στον λογαριασμό μας κατά τις κανονικές εργάσιμες ώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσο διασυνδεδεμένη είναι η SVB με το οικοσύστημα των startups», σημειώνει η Ράσελ Κρουκ, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της startup στον χώρο της υγείας Lifted με έδρα το Λονδίνο. Το Σαββατοκύριακο καθησύχασε τους επενδυτές και διασφάλισε ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών σε κρίσιμους πελάτες, αφού τα στελέχη εξέφρασαν ανησυχίες ότι ο βασικός εταίρος πιθανόν να έχει κάποια από τα κεφάλαιά του στη SVB.

Ο Αλεξάντρ Βολοντάρκσι, διευθύνων σύμβουλος της startup lemon.io, η οποία έχει συνεργασία με την SVB στις ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters ότι είχε αρχίσει να συζητάει το ενδεχόμενο της κατάρρευσης με άλλου επιχειρηματίες από την περασμένη Πέμπτη.

«Κάναμε ένα τραπεζικό έμβασμα το πρωί της Παρασκευής και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Ήμασταν τυχεροί γιατί μόλις είχαμε πραγματοποιήσει πληρωμές στους προγραμματιστές και στους μηχανικούς μόλις δύο ημέρες νωρίτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις ΗΠΑ

Ο Κουίνσι Λι, ιδρυτής της startup που κατασκευάζει φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα ηλεκτρικών με έδρα το Σιάτλ, Electra Era, προσπάθησε να μεταφέρει εκατομμύρια δολαρίων από τη Silicon Valley Bank το απόγευμα της Πέμπτης, αφού διαπίστωσε ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα πολλαπλασιάζονταν.

Εξαιτίας της αθρόας επισκεψιμότητας, η ιστοσελίδα της τράπεζας ήταν εκτός λειτουργίας. Από την τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών του είπαν ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση επειδή τα αιτήματα για απόσυρση των καταθέσεων είναι πάρα πολλά. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχε καταφέρει να πάρει τα χρήματά του και έψαχνε για εναλλακτική τράπεζα.

Η Βρετανία και η Ε.Ε.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο έντονων συζητήσεων για το μέλλον της SVB, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ παρουσίασαν ένα σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης με το οποίο οι πελάτες της τράπεζας είχαν πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν την πώληση του βραχίονα της SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο στην HSBC. Με αυτήν την κίνηση θα προστατευθούν οι καταθέσεις δίχως να χρειασθεί να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.

Από τη μεριά τους αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβεβαίωσαν ότι η τράπεζα έχει «πολύ περιορισμένη παρουσία» εντός της Ε.Ε. Ο Κρίστοφ Στρέσινγκ, διευθύνων σύμβουλος της German Startups Association εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο αντίκτυπος για τις γερμανικές εταιρείες θα είναι περιορισμένος.

Στην Κίνα

Η κοινοπραξία της SVB με έδρα τη Σαγκάη, SPD Silicon Valley Bank (SSVB), ανακοίνωσε ότι έχει μια υγιή εταιρική δομή και έναν ανεξάρτητο ισολογισμό. Η SSVB είναι η πρώτη τράπεζα τεχνολογίας και καινοτομίας στην Κίνα και η πρώτη σινο-αμερικανική κοινοπρακτική τράπεζα.

Καθώς η SVB ήταν μία από τις λίγες τράπεζες που διευκόλυνε τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς για χρηματοδότηση σε δολάρια, ήταν παράλληλα και η ηγέτιδα ξένη τράπεζα για τις εταιρείες που βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο στην Κίνα, όπως επισημαίνουν σύμβουλοι και εταιρείες.

Ωστόσο, πολλές κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις όπως και διαχειριστές κεφαλαίων κινούνται εντατικά προκειμένου να μεταφέρουν τα χρήματά τους από τον αμερικανικό βραχίονα της SVB.

Ένας δικηγόρος ενός venture capital με έδρα την Κίνα δήλωσε ότι στη διάρκεια τους Σαββατοκύριακου που πέρασε έψαχνε να βρει εναλλακτικές λύσεις, καθώς τόσο τα λειτουργικά κεφάλαια τόσο του VC και των εταιρειών του χαρτοφυλακίου του ήταν κατατεθειμένα στη SVB.

Μετά τον τρόμο του Σαββατοκύριακου, ο διευθύνων σύμβουλος της Otta Franklin ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα συνεχίσει τις τραπεζικές συναλλαγές με το βρετανικό βραχίονα της SVB και θα ανοίξει λογαριασμούς σε περισσότερες τράπεζες. «Το μεγάλο μάθημα για πολλούς από εμάς σε αυτόν τον κλάδο ήταν: Αν έχετε πολλά μετρητά, θα πρέπει να τα έχετε διανεμημένα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups