Εσωτερική έρευνα για την εποπτεία της στη Silicon Valley Bank ξεκινά η Federal Reserve, μετά την κατάρρευσή της που πυροδότησε έντονη κριτική για την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Αντιπρόεδρος Εποπτείας Μάικλ Μπαρ θα ηγηθεί της επανεξέτασης, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι την 1η Μαΐου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Fed. Η κατάρρευση του δανειστή, η οποία εποπτευόταν από την Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο, ήταν η μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία της τελευταίας δεκαετίας.

ΗΠΑ: Από την SNB, στην SVB – 562 χρεοκοπίες τραπεζών σε 23 χρόνια [Γράφημα]

H θέση Πάουελ

«Τα γεγονότα γύρω από τη Silicon Valley Bank απαιτούν μια ενδελεχή, διαφανή και ταχεία αναθεώρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Ερωτήματα σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση της SVB εμφανίστηκαν γρήγορα αφού οι ρυθμιστικές αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν έκτακτα μέτρα το απόγευμα της Κυριακής για να καταπολεμήσουν την αστάθεια μεταξύ των μικρών τραπεζών.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εξετάζουν εξονυχιστικά την ποιότητα της εποπτείας που αναλαμβάνουν οι αρχές της πολιτείας της Καλιφόρνια και η Fed του Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ρυθμιστικές αρχές

Οι ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον αξιολογούν εάν η SVB και η Signature Bank της Νέας Υόρκης, η οποία έκλεισε την Κυριακή, είχαν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο σχεδιασμό για προσομοίωση ακραίων καταστάσεων, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια από πέρυσι. Η Signature είχε περίπου 88,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Fed του Σαν Φρανσίσκο παρέπεμψε για ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ουάσινγκτον, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Bill Hagerty, Ρεπουμπλικανό του Τενεσί, το να αποκαλυφθεί εάν οι ρυθμιστικές αρχές έχασαν κάτι ενόψει της ταχείας αποτυχίας της SVB είναι ένα «σοβαρό ερώτημα».

«Σαφώς στη Silicon Valley Bank έγινε κακοδιαχείριση», ανέφερε τη Δευτέρα στο Bloomberg Radio. «Δεν νομίζω ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν ρωτήσει, πού ήταν η SF Fed όσον αφορά τη ρυθμιστική της επίβλεψη. Η ρυθμιστική υπηρεσία κοιμόταν στο τιμόνι εδώ;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο διοικητικό συμβούλιο της SF Fed

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SVB, Γκρεγκ Μπέκερ, υπηρέτησε ως διευθυντής στη Fed του Σαν Φρανσίσκο μέχρι την Παρασκευή, την ημέρα που η τράπεζα κατέρρευσε και ανελήφθη από τις κρατικές και ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές. Υπηρετούσε στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο από το 2019.

Ο πρώην διοικητής της Fed, Daniel Tarullo, είπε ότι ένα σημαντικό ερώτημα ήταν εάν «το κενό στην εποπτεία» οφείλεται σε λάθη που έγιναν από τις συγκεκριμένες εποπτικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την SVB ή αν προήλθε από καθοδήγηση της Fed στην Ουάσιγκτον σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίβλεψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή