Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούσε στενά την κατάσταση στην First Republic και ήταν έτοιμη να παρέμβει εάν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα βρισκόταν υπό πίεση, δήλωσε άτομο με γνώση του θέματος στους Financial Times.

Σε ότι αφορά το σχέδιο που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή εάν απαιτηθεί, η Federal Deposit Insurance Corporation θα είναι έτοιμη να αναλάβει την τράπεζα, παραγράφοντας μετόχους και ομολογιούχους ώστε να προστατευθούν οι καταθέτες, όπως έγινε στις περιπτώσεις των SVB και Signature.

Μπορεί η Ελλάδα να επηρεαστεί από την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank;

Σε καλύτερη θέση

Όπως αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι Financial Times, η First Republic βρισκόταν σε καλύτερη θέση από τις SVB και Signature αργά το βράδυ της Κυριακής και γι’ αυτό το λόγο δεν πήρε η κυβέρνηση τον έλεγχό της και δεν συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο που εφαρμόστηκε για τις δύο χρεωκοπημένες τράπεζες.

Ο Μπάιντεν και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ήλπιζαν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία των καταθετών της SVB και της Signature θα καθησύχαζαν τους καταθέτες της First Republic.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν στην αμερικανική εφημερίδα πηγές με γνώση του θέματος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κινήσεις ενδιαφερομένων για εξαγορά της First Republic.

Ένεση ρευστότητας

Σημειώνεται ότι η First Republic ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έλαβε «ένεση ρευστότητας» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την JPMorgan Chase με την οποία αυξάνει το ύψος των ρευστών κεφαλαίων της στα 70 δισ. δολάρια, πριν αναζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια από το νέο πρόγραμμα της Fed.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δημιούργησε ένα νέο Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης (Bank Term Funding Program), το οποίο θα προσφέρει δάνεια έως και ένα έτος στις τράπεζες με αντάλλαγμα υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεις, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Στο κόκκινο οι μετοχές

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο οι μετοχές της First Republic βρέθηκαν στο κόκκινο σήμερα, στην προχρηματιστηριακή διαπραγμάτευση. Οι μετοχές της τράπεζας, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, σημείωσαν πτώση που άγγιξε το 65%, ενώ την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν απώλειες της τάξης του 33%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή