Η κατάρρευση της -σχετικά μικρής- αμερικανικής Silicon Valley Bank προκάλεσε κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές επαναφέροντας τις ανησυχίες για μια επανάληψη της κρίσης Lehman… Αν και πολλοί έσπευσαν να εκτονώσουν τις ανησυχίες, λέγοντας ότι οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν κοινά σημεία αναφοράς, μία νέα απειλή ήρθε να αναβιώσει τους χειρότερους τραπεζικούς εφιάλτες.

Η Silicon Valley Bank δεν είναι Lehman

Και αυτή τη φορά δεν είναι μια περιφερειακή τράπεζα, αλλά ένας τραπεζικός κολοσσός, στη χώρα που φημίζεται για το τραπεζικό της σύστημα.

Η Credit Suisse γίνεται για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρονια αρνητικός πρωταγωνιστής στις αγορές, ωθώντας τον Νουριέλ Ρουμπινί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, και να μιλά για

«Ώρα Lehman» για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο Ρουμπινί γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί» δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, που επηρέασε και την Ελλάδα.

«Όπως επισήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια «ώρα Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. «Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να σωθεί».

Τι δείχνουν τα CDS

Τον περασμένο Οκτώβριο γράφαμε ότι ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου της Credit Suisse ανέβαινε σε νέο ιστορικό υψηλό ενώ η μετοχή της βουτούσε σε νέο χαμηλό.

Το κόστος ασφάλισης έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας, γνωστό και ως CDS, διευρύνθηκε στις 293 μονάδες βάσης, από μόλις 55 μονάδες που ήταν στις αρχές του έτους.

Τώρα η εικόνα είναι δραματικά χειρότερο, ξυπνώντας μνήμες από την περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους.

Την Τρίτη τα CDS της ελβετικής τράπεζας εκτινάχθηκαν στις 835,9 μονάδες βάσης και σύμφωνα με το Bloomberg, χθες Τετάρτης τα μονοετή CDS της Credit Suisse σκαρφάλωσαν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμές άνω των 1.000 μονάδων βάσης σε μονοετή CDS τραπεζών είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Τέτοια επίπεδα είχαν καταγραφεί στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας.

Επίσης, άλμα έκαναν και τα 5ετή CDS, φτάνοντας στις 766 μονάδες βάσης.

Πέρα από την υπερβολή τιμή αυτή καθ΄αυτή, αυτό που προκαλεί πρόσθετη ανησυχία είναι βαθιά ανεστραμμένη καμπύλη των CDS.

Ντόμινο στις αγορές

Η πτώση των ομολόγων και των μετοχών της Credit Suisse δείχνει ότι «οι επενδυτές κρίνουν ότι αυτή η τράπεζα πρέπει να διασωθεί», σχολίσε ο Joost Beaumont, επικεφαλής τραπεζικής έρευνας στην ολλανδική τράπεζα ABN Amro.

«Εάν οι ρυθμιστικές αρχές δεν χειριστούν καλά την κατάσταση της Credit Suisse, αυτό θα προκαλέσει ωστικά κύματα σε ολόκληρο τον κλάδο», είπε.

Τραπεζικό sell-off στην Αθήνα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχθηκε ένα νέο βαρύ  πλήγμα σήμερα.  Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,55% στις 1.025,22 μονάδες, με τον τζίρο στα 177,93 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στα 68,25 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,81% στις 2.490,08 μονάδες, ενώ στο -4,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.496,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,44% στις 763,59 μονάδες.

Βουτιά στην Ευρώπη

Σημαντική πτώση κατέγραψαν την Τετάρτη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με «βουτιά» 2,92% στις 436,45 μονάδες, με όλους τους επιμέρους δείκτες και τομείς να κλείνουν με μεγάλες απώλειες.

Ο τραπεζικός κλάδος διολίσθησε κατά 7%, στη χειρότερη συνεδρίασή του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon.

Ακολούθησε η πτώση του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 6,6%.

Ο γερμανικός DAX έχασε 3,27% στις 14.735,26 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 3,83% στις 7.344,45 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κατέγραψε βουτιά 3,58% στις 6.885,71 μονάδες.

Το πετρέλαιο

Το αργό πετρέλαιο Brent έφτασε να υποχωρεί έως και κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021, για να ανακάμψει λίγο αργότερα.

Ανεβαίνει ο χρυσός

Μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα για τις αγορές, ο χρυσός ανακτά τ η λάμψη του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, καθώς η πτώση των μετοχών της Credit Suisse αναζωπύρωσε τους φόβους για τον τραπεζικό τομέα και έκλεισε την όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Ο χρυσός σποτ ξεπέρασε τα 1.923 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1.930 δολάρια.

«Μετά από αυτό που συνέβη με την SVB, οι αγορές είναι υπερευαίσθητες σε αρνητικές ειδήσεις που σχετίζονται με τις τράπεζες», με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Credit Suisse να ωφελούν πλέον τον ασφαλή χρυσό, σχολίασε ο Ricardo Evangelista, ανώτερος αναλυτής στην ActivTrades.

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλό πάνω από ένα μήνα τη Δευτέρα, καθώς η τραπεζική αναταραχή αρχικά οδήγησε τα στοιχήματα ότι η Fed μπορεί ακόμη και να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές