Σε επίπεδα ρεκόρ έχει εκτοξευθεί η παγκόσμια παραγωγής κοκαΐνης , αφού μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνϊού, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Μεταξύ του 2020 και του 2021, η παραγωγή κοκαΐνης σημείωσε άλμα 35%, η πιο απότομη ετήσια αύξηση από το 2016, αναφέρει η έκθεση.

Η αύξηση οφείλεται σε έναν συνδυασμό επέκτασης της καλλιέργειας των θάμνων κόκας και βελτιωμένων τεχνικών για την παρασκευή κοκαΐνης, αναφέρει η έκθεση του UNODC.

Ρεκόρ χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη

Έτσι το 2021 υπήρχαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών στην Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία, τις τρεις χώρες όπου συγκεντρώνονται οι καλλιέργειες αυτές,

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά την κατάσχεση στον Ειρηνικό Ωκεανό ενός υποβρυχίου με δύο πτώματα και σχεδόν τρεις τόνους κοκαΐνης πάνω του.

Το φρένο στη διακίνηση  ήλθε με την πανδημία

Η πανδημία είχε αρνητικό αποτύπωμα στις αγορές ναρκωτικών, καθώς τα διεθνή ταξίδια περιορίστηκαν σημαντικά.

Η ζήτηση για κοκαΐνη μειώθηκε, μιας και τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ έκλεισαν κατά τη διάρκεια των λουκέτων στην πανδημία.

«Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η πτώση είχε μικρή επίδραση στις μακροπρόθεσμες τάσεις», αναφέρει η έκθεση.«Η παγκόσμια προσφορά κοκαΐνης βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ».

Η ζήτηση για κοκαΐνη σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, και ενώ οι κύριες αγορές παραμένουν στην Αμερική και την Ευρώπη, ενώ υπάρχουν «ισχυρές δυνατότητες» επέκτασης στην Ασία και την Αφρική, σύμφωνα με το UNODC. Συγκεκριμένα. η έκθεση διαπίστωσε ότι η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική είναι οι μεγαλύτερες αγορές κοκαΐνης, ακολουθούμενες από τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

«Η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς κοκαΐνης θα πρέπει να μας θέσει όλους σε ύψιστη επιφυλακή», ανέφερε σε δήλωσή της η εκτελεστική διευθύντρια του UNODC, Ghada Waly. «Η δυνατότητα επέκτασης της αγοράς κοκαΐνης στην Αφρική και την Ασία είναι μια επικίνδυνη πραγματικότητα. Προτρέπω τις κυβερνήσεις και άλλους να εξετάσουν προσεκτικά τα ευρήματα της έκθεσης για να καθορίσουν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η διεθνής απειλή με διακρατικές απαντήσεις που βασίζονται στην ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και τη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία.»

Σύμφωνα με την έκθεση, νέοι κόμβοι για τη διακίνηση κοκαΐνης αναδύονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, με λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας όπως το Ρότερνταμ, η Αμβέρσα και το Αμβούργο να ξεπερνούν τις παραδοσιακές εισόδους στην Ευρώπη στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι διακινητές στην Κεντρική Αμερική διαφοροποιούν επίσης τις διαδρομές τους στέλνοντας περισσότερη κοκαΐνη στην Ευρώπη.

Ενώ η κατανάλωση του κρακ -ενός πολύ εθιστικού παράγωγου της κοκαΐνης που καπνίζεται και έχει ονομασθεί «ναρκωτικό του φτωχού»- είναι ήδη πολύ διαδεδομένη στη Βρετανία, οι στατιστικές δείχνουν «μεγάλη αύξηση» των ανθρώπων που εντάσσονται σε δομές απεξάρτησης στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Διακίνηση μέσω ταχυδρομείου

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν συχνότερα τις διεθνείς ταχυδρομικές υπηρεσίες για να μεταφέρουν τα ναρκωτικά στους χρήστες.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση των υπηρεσιών δεμάτων και ταχυμεταφορών αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού που σχετίζεται με το Covid λόγω των περιορισμών στις επιβατικές πτήσεις», αναφέρει η έκθεση Global Report on Cocaine.

Σημείωσε την αύξηση στις χώρες της Δυτικής Αφρικής της χρήσης «καθιερωμένων, παγκοσμίως λειτουργουσών ταχυδρομικών υπηρεσιών καθώς και μικρότερων εμπορικών εταιρειών» που χρησιμοποιούνται για τη λαθραία διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

 70 ευρώ το γραμμάριο

Το 2020, η παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε σε περισσότερο από 2.000 τόνους – κάτι πρωτοφανές, σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπλέον καταγραφηκε  «μια συνεχή αύξηση» της ζήτησης για την κόκα, η ονομασία που τις έχουν δώσει οι χρήστες, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας -όπως μαρτυρεί ο χωρίς προηγούμενο όγκος των κατασχέσεων σχεδόν 2.000 τόνοι το 2021.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κοκαΐνη «κόβεται» μέχρι και κατά 40% πριν φτάσει στον χρήστη, ο οποίος πληρώνει περίπου 70 ευρώ το γραμμάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή