Καθυστερήσεις στις εισαγωγές νέων φαρμάκων στην χώρα μας κατά 35% προκαλούν οι συνεχείς πιέσεις για πρόσθετες εκπτώσεις και υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας προς το σύστημα υγείας. Τη ίδια στιγμή, τα νομικά κενά στους όρους διαπραγμάτευσης για τον προσδιορισμό της τιμής με την οποία ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει τα φάρμακα για τους ασθενείς, δημιουργούν εντάσεις, εξαιτίας της αδιαφάνειας στους όρους πέραν των οικονομικών.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε συνάντηση της Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Νάντιας Γκογκοζώτου και εκπροσώπων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι χάρη στις εντατικές προσπάθειες της Επιτροπής έχουν ολοκληρωθεί πολλές διαπραγματεύσεις, με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών και μη, τόσο για νέα, όσο και για φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νέα προϊόντα να αποζημιώνονται ταχύτερα αλλά και να βελτιώνονται τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ χάρη στις πρόσθετες εκπτώσεις που διασφαλίζονται και στη σημαντική βελτίωση των ταμειακών ροών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ, χάρη στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, επί του παρόντος τουλάχιστον, φαίνεται ότι η Πολιτεία να πετυχαίνει το στόχο μείωσης του clawback σε σχέση με το 2020.

Η διοίκηση του Συνδέσμου όμως, τόνισε πως η συνεχής πίεση εξαιτίας των υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων φαρμάκων στην χώρα μας κατά 35%, όπως έδειξε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας – EFPIA.

Επίσης επεσήμανε όχι χρειάζεται βελτίωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης στα σημεία που αφορούν την έγκαιρη παροχή αριθμητικών/ποσοτικών στοιχείων στους κατόχους άδειας κυκλοφορίας, με επίσημο τρόπο, ώστε να προετοιμάζουν τις οικονομικές προτάσεις τους, αλλά και καλύτερη αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου της διαπραγμάτευσης, ώστε να είναι ξεκάθαροι οι όροι, πέραν των οικονομικών. Παραπέμποντας σε νομικά κενά, η διοίκηση του ΣΦΕΕ δήλωσε ότι «Είναι εμφανές ότι υπάρχουν νομικά κενά που δημιουργούν καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις, αλλά και εντάσεις, ενώ επίσης είναι σαφές ότι είναι θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας».

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου τόνισαν πως είναι αδιαμφισβήτητη η σημασία της Επιτροπής, αλλά και γενικότερα ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ στην αναβάθμιση της αποδοτικότητας της φαρμακευτικής δαπάνης προς όφελος των ασθενών.

Όμως πρόσθεσε πως «η σωστή αξιολόγηση και αναγνώριση της καινοτομίας από την Επιτροπή, σε συνδυασμό με την βελτίωση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία θα ωφελήσουν τον ασθενή, αλλά και το σύστημα υγείας.

Μάλιστα, μετά την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τον συνυπολογισμό των κονδυλίων  του Ταμείου Ανάκαμψης στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά το τρέχον αλλά και τα επόμενα δύο έτη, είναι ευκαιρία να μετριαστεί και η αφόρητη οικονομική πίεση που δέχονται οι φαρμακευτικές κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

Πηγή: In.g

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus