Άρδην έχει αλλάξει το κλίμα αυτήν την ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη μετοχή της Credit Suisse να κλυδωνίζεται εκ νέου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βρίσκεται σε συσκέψεις προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με βαρίδια η άνοδος

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,3%, με τον κλάδο του πετρελαίου όμως να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,09% στις 7.403 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,20% στις 14.936 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,32% στις 7.003 μονάδες.

Πλήγμα λόγω Credit Suisse

Η Credit Suisse έχει αντιστρέψει την πορεία ανάκαμψης της αυτήν την ώρα, καταγράφοντας απώλειες 10,6%. “Το κατά πόσον οι καταθέτες είναι επαρκώς καθησυχασμένοι ώστε να αναχαιτίσουν τις εκροές τις επόμενες ημέρες είναι ένα βασικό ερώτημα, κατά την άποψή μας”, σχολίασε η Frédérique Carrier, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της RBC Wealth Management, σχετικά με την ελβετική τράπεζα.

“Ενώ οι αγορές ανακουφίστηκαν που η ελβετική κεντρική τράπεζα επενέβη, το κλίμα είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει πολύ εύθραυστο, ιδίως καθώς οι επενδυτές πιθανότατα θα ανησυχούν για τις ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, πρόσθεσε.

Βέβαια, οι επενδυτές λαμβάνουν σημαντικές στηρίξεις από το γεγονός ότι 11 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εισέφεραν την Πέμπτη (16/3) 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic Bank, προκειμένου να στηριχθεί η περιφερειακή τράπεζα μετά τους κλυδωνισμούς που δέχτηκε από την πτώχευση δύο άλλων περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα.

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε την Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει τα πρόσφατα γεγονότα στον τραπεζικό τομέα. “Το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδριάζει για να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερώσει τα μέλη του σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 8,5% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 μετά την τελική του ανάγνωση από την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Ο ρυθμός αυτός συνιστά οριακή επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, καθώς ο δείκτης των τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 8,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές