Υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, ενώ τα νοικοκυριά αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μετά το 2023.

«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονται, δίνοντας στη Fed  ευελιξία στις αποφάσεις για την αύξηση των επιτοκίων», εξηγεί στο Reuters, o επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, Τζέφρει Ρόατς. «Η Fed έχει τώρα δύο σοβαρές ανησυχίες την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τον επίμονο πληθωρισμό».

ΗΠΑ: Βελτίωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο, θετικό σημάδι για την οικονομία

Η προκαταρκτική μέτρηση του Μαρτίου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον συνολικό δείκτη καταναλωτικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 63,4, από 67 τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει προκαταρκτική μέτρηση 67,0. Η  διευθύντρια των ερευνών για τον καταναλωτή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Τζόαν Ίσου δήλωσε ότι το 85% των συνεντεύξεων για την έκθεση είχε ολοκληρωθεί πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί περαιτέρω όταν η τελική έρευνα δημοσιευθεί. Η κατάρρευση της τράπεζας της Καλιφόρνιας, μαζί με την πτώχευση της Signature Bank στη Νέα Υόρκη και τα προβλήματα στην Credit Suisse  προκάλεσαν ένα παγκόσμιο ξεπούλημα στα χρηματιστήρια.

Η πτώση του κλίματος επικεντρώθηκε στους καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα, χαμηλότερη μόρφωση και νεότερους, καθώς και στους καταναλωτές με υψηλές τοποθετήσεις μετοχών. Αν και η συσχέτιση μεταξύ του καταναλωτικού κλίματος και των δαπανών είναι ασθενής, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα υποβαθμίσουν την κατανάλωση και θα ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Οι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας αυξάνονται. Μια ξεχωριστή έκθεση από το Conference Board έδειξε ότι ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης, ένας δείκτης της μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας, μειώθηκε για 11ο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή