Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να βελτιώνονται, ωστόσο η ανάκαμψή της παραμένει εύθραυστη. Αυτό επισημαίνει στις ενδιάμεσες προβλέψεις του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 και το 2024.

Μπορεί ο Οργανισμός να αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης έναντι των προβλέψεων του Νοεμβρίου, ωστόσο όπως επισημαίνει τα αυξανόμενα επιτόκια θα διατηρήσουν τους κινδύνους σε υψηλά επίπεδα.

Παγκόσμια οικονομία: Τα «φωτεινά σημεία» για το 2023

Παράλληλα από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες, ο Οργανισμός εκτιμάει ότι αυτές της Βρετανίας και της Ρωσίας θα συρρικνωθούν κατά 0,2% η πρώτη και κατά 2,5% η δεύτερη.

Ύστερα από ανάπτυξη 3,2% πέρυσι, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ανάπτυξη 2,6% καθώς επιδρά η πολιτική σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στις ενδιάμεσες οικονομικές του προβλέψεις.

Ο Οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη από το 2,2% στις προηγούμενες οικονομικές προβλέψεις του Νοεμβρίου, επικαλούμενος τη μείωση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων και τη χαλάρωση στην Κίνα των περιορισμών για την COVID.

Την επόμενη χρονιά, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,9% -συγκριτικά με 2,7% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέμβριο- καθώς εξασθένησε το πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ο πληθωρισμός στις μεγάλες οικονομίες της ομάδας των 20 (G20) θα υποχωρήσει από το 8,1% πέρυσι στο 5,9% φέτος και θα μειωθεί περαιτέρω στο 4,5% το 2024 -και πάλι αρκετά υψηλότερα πάνω από τους στόχους παρά τις αυξήσεις επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες.

Ανέφερε ότι ο πλήρης αντίκτυπος από τα υψηλότερα επιτόκια είναι δύσκολο να υπολογιστεί, προειδοποιώντας ότι η αυξημένη πίεση για τους δανειζόμενους θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απώλειες για κάποιες τράπεζες, επικαλούμενος ως παράδειγμα την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός προέβλεψε ότι τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα κορυφωθούν στο 5,25-5,5% στις ΗΠΑ και στο 4,25% στην ευρωζώνη και τη Βρετανία με την υποχώρηση του πληθωρισμού πιθανόν να επιτρέπει μια «ήπια» χαλάρωση την επόμενη χρονιά.

Αναφορικά με την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ο ΟΟΣΑ εκτιμάει ότι θα επιβραδυνθεί από το 1,5% φέτος στο 0,9% την επόμενη χρονιά καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση. Με την αμερικανική αγορά εργασίας να αντέχει καλύτερα από το αναμενόμενο, η πρόβλεψη για φέτος ήταν αυξημένη από το 0,5% τον Νοέμβριο και μειωμένη από το 1,0% για το 2024.

Χάρη στη χαλάρωση των μέτρων για την COVID, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,3% φέτος και 4,9% το 2024, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου για 4,6% και 4,1%, αντίστοιχα.

Η προοπτική για την ευρωζώνη επίσης βελτιώθηκε χάρη στη μείωση στις τιμές ενέργειας με το μπλοκ να αναμένεται να δει ανάπτυξη φέτος 0,8% και 1,5% το 2024. Οι προηγούμενες προβλέψεις του ΟΟΣΑ ήταν για ανάπτυξη 0,5% και 1,4%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ