Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ στον ΟΟΣΑ ξεπέρασε το προ πανδημίας (4 τρίμηνο του 2019) επίπεδό του κατά 3,8%. Οι αρχικές εκτιμήσεις για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ δείχνουν ότι το ΑΕΠ συνέχισε να αυξάνεται στον ΟΟΣΑ το 2022 (2,9%), αλλά με πιο ήπιο ρυθμό από ό,τι το 2021 (5,7%) όταν οι οικονομίες ανέκαμψαν από τον άμεσο αντίκτυπο την COVID -19 .

Μεταξύ των χωρών της G7, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε την υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη το 2022 (4,0%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (3,8%) και τον Καναδά (3,6%), ενώ η Ιαπωνία κατέγραψε τη χαμηλότερη ανάπτυξη (1,1%). Μεταξύ άλλων χωρών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Ιρλανδία κατέγραψε την υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη το 2022 (12,2%), ενώ η Λετονία κατέγραψε τη χαμηλότερη (1,5%).

Στη δημοσιότητα ο οδικός χάρτης του ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Από τρίμηνο σε τρίμηνο

Σε τριμηνιαία βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, έναντι αύξησης 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις. Οι τριμηνιαίοι ρυθμοί ανάπτυξης του ΟΟΣΑ παρέμειναν αδύναμοι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων .

Στη G7 , η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε επίσης ελαφρά το 4ο τρίμηνο του 2022, σε 0,4% σε σύγκριση με 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2022. Αυτό το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει μια μικτή εικόνα μεταξύ των χωρών της G7.

Αφενός, η ανάπτυξη έγινε αρνητική στη Γερμανία και την Ιταλία (μείον 0,2% και μείον 0,1% αντίστοιχα) και επιβραδύνθηκε στο 0,4% στον Καναδά, στο 0,1% στη Γαλλία και στο 0,7% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη πλευρά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ιαπωνία μετά από συρρίκνωση 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2022 και παρέμεινε σταθερό στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από συρρίκνωση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ άλλων χωρών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Ιρλανδία κατέγραψε την ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ (3,5%) το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Οι προκλήσεις

Για τις χώρες της G7 που έχουν ήδη δημοσιεύσει λεπτομερείς προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ, οι ασταθείς κινήσεις στο διεθνές εμπόριο συνέχισαν να έχουν ουσιαστική επίδραση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΟΟΣΑ για την αύξηση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2022. Το τέταρτο τρίμηνο, αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ των καθαρών εξαγωγών (εξαγωγές μείον εισαγωγές) προσέθεσε μόνο 0,1 ποσοστιαίες μονάδες (ppts) στην ανάπτυξη σε σύγκριση με 0,7 ποσοστιαίες μονάδες το τρίτο τρίμηνο· και για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι καθαρές εξαγωγές αφαίρεσαν 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη, σε σύγκριση με την προσθήκη 3,7 π.μ. το τρίτο τρίμηνο.

Από τις χώρες του ΟΟΣΑ που βρίσκονται πιο κοντά στον πόλεμο στην Ουκρανία , το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στην Πολωνία το 4ο τρίμηνο του 2022 (μείον 2,4%), η ισχυρότερη συρρίκνωση στις χώρες του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε επίσης στη Λιθουανία (μείον 1,7%) και στην Ουγγαρία, αν και με βραδύτερο ρυθμό (μείον 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με μείον 0,7% το τρίτο τρίμηνο). Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη παρέμεινε σταθερή στη Σλοβακική Δημοκρατία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή