Η εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία ενός διεθνούς κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να εξάγει περίπου 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ σε τηλεοπτικό κανάλι TRT, προσθέτοντας ότι ο κόμβος μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός ενός έτους.

«Δεν εγκαταλείψαμε τα σχέδιά μας και [ο κόμβος] μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες του μέσα σε ένα χρόνο. Τώρα έχουμε το δικό μας αέριο [από κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας]. Καταναλώνουμε περίπου 55-60 bcm αερίου ετησίως, μπορεί να έχουμε 100 bcm, και, αν τα σχεδιάσουμε όλα σωστά, θα έχουμε 40 bcm αερίου για εξαγωγή», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Καθυστερήσεις στο project φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του σεισμού

Κόμβος διεθνούς εμπορίου

«Θα είναι μια χώρα που θα στεγάζει έναν κόμβο διεθνούς εμπορίου φυσικού αερίου και σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εντός ενός έτους», είπε ο Ντονμέζ.

Οι λειτουργίες του κόμβου θα ρυθμίζονται από τοπικούς νόμους και οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις πιθανότατα θα εισαχθούν μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Οι τροποποιήσεις έχουν ήδη εγκριθεί από κοινοβουλευτική επιτροπή.

Πώς η Τουρκία «ανοίγει την πόρτα» στο ρωσικό φυσικό αέριο

Οι προτάσεις Πούτιν

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, που μεταδίδει την είδη, υπενθυμίζει ότι μιλώντας στο φόρουμ Russian Energy Week τον Οκτώβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία του μεγαλύτερου κόμβου φυσικού αερίου στην Ευρώπη στην Τουρκία και την ανακατεύθυνση του όγκου φυσικού αερίου, η διέλευση του οποίου δεν είναι πλέον δυνατή μέσω του Nord Stream, σε αυτόν τον κόμβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να συνεπάγεται την κατασκευή ενός άλλου συστήματος αγωγών φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός κόμβου στην Τουρκία, μέσω του οποίου θα παρέχεται φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, εάν ενδιαφέρονται. Η Άγκυρα χαιρέτισε αυτή την πρωτοβουλία και δήλωσε ότι διέθετε σημαντικό μέρος της υποδομής για τη δημιουργία κόμβου και κέντρου εμπορίας αερίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια