Ο αναγκαστικός γάμος μεταξύ της UBS και της Credit Suisse μπορεί φαινομενικά να έχει καταφέρει να αποτρέψει μια ευρύτερη τραπεζική κρίση, ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει και οι απώλειες είναι αρκετές.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πώληση της Credit Suisse Group AG είναι οι επενδυτές που κατείχαν τα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

UBS-Credit Suisse: To 48ωρο που αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη – Κερδισμένοι και χαμένοι

Αυτοί οι επενδυτές δυνητικά χάνουν όλα τα χρήματά, δημιουργώντας μια βόμβα 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά, και διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις πιέσεις για τους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής .

Credit Suisse: Εξετάζεται «κούρεμα» για τους ομολογιούχους

Στα ψιλά γράμματα

Όπως γράφει το Bloomberg, οι πιστωτές ψάχνουν από χθες μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους λεγόμενους πρόσθετους τίτλους βαθμίδας 1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: δηλαδή να τους «εξαφανίσει» διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.

«Αυτό δεν έχει νόημα», υπογράμμισε ο Πάτρικ Κάουφμαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management, ο οποίος έχει την κατοχή του τέτοια ομόλογα: «Οι μέτοχοι θα πρέπει να πάρουν “μηδέν” επειδή είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές».

Ένας Διευθύνων Σύμβουλος τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου το είπε ακόμη πιο ωμά: «Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των δανειστών», είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή η κατάσταση είναι ευαίσθητη. Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν το πώς η παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία ήρθε μετά την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Οι τιμές των AT1 στην Ασία υποχώρησαν τη Δευτέρα, με τους χρεωστικούς τίτλους ορισμένων δανειστών στην περιοχή να υποχωρούν κατά ποσά ρεκόρ.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, δεν είναι ότι τα ομόλογα δεν έπρεπε να δεχτούν μέρος του πλήγματος από την κατάρρευση της Credit Suisse. Εξάλλου, δημιουργήθηκαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση: οι πιστωτές να αναλαμβάνουν μέρος της ζημιάς όταν οι τράπεζες αρχίσουν να πέφτουν χωρίς να καταφεύγουν στα χρήματα των φορολογουμένων.

Ωστόσο,  η κατάσταση αφήνει την κοινότητα των ομολόγων σε σύγχυση και ταραχή σχετικά με το ποιος κατατάσσεται πρώτος όταν πρόκειται για την ιεραρχία των αξιώσεων των επενδυτών την επόμενη φορά που ένας δανειστής έχει πρόβλημα.

Καθώς οι δικαστικές διαμάχες ενδέχεται να ξεκινούν, οι traders της Goldman Sachs Group Inc. ετοιμάζονταν να υποβάλουν προσφορές για αξιώσεις έναντι των πιο επικίνδυνων ομολόγων της Credit Suisse για τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι μπορούν τελικά να ανακτήσουν κάποια αξία.

«Η εξάλειψη των κατόχων AT1 ενώ πληρώνει σημαντικά ποσά στους μετόχους έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Jérôme Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που εκδίδονται από την Credit Suisse.

«Κακώς σχεδιασμένο»

Οι ρυθμιστικές αρχές ονειρεύτηκαν τα AT1 να λειτουργούν ως πρόσθετο απόθεμα κεφαλαίου μεταξύ των μετόχων και των ομολογιούχων. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο ήταν πάντα αντικείμενο αβεβαιότητας και διαμάχης.

Η τελευταία κίνηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δείχνει ότι «η δομή έχει αποδειχθεί κακώς σχεδιασμένη και πιθανότατα θα καταργηθεί σταδιακά», δήλωσε ο Francesco Castelli, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Banor Capital.

Η απόφαση της Ελβετικής Εποπτικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Αγοράς είναι «μάλλον νόμιμη», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι υποχρεώσεις της Credit Suisse AT1 θα διαπραγματεύονται σχεδόν στο μηδέν αύριο. «Οι κάτοχοι θα έχουν μόνο κάποιες πιθανότητες ανάκτησης στο δικαστήριο». Ο Castelli είναι ιδιοκτήτης ομολόγων που εκδόθηκαν από την τράπεζα, αλλά αρνήθηκε να πει εάν έχει θέση στα AT1s.

Κίνδυνος αντισυμβαλλομένου

Η εξαγορά της Credit Suisse έρχεται μετά την αποτυχία ορισμένων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα που προκάλεσε ανησυχίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ομόλογα και οι μετοχές του δανειστή με έδρα τη Ζυρίχη υποχώρησαν και οι αντισυμβαλλόμενοι στις συναλλαγές άρχισαν να αγοράζουν προστασία έναντι πιθανής χρεοκοπίας.

Μια κατάρρευση της τράπεζας θα είχε προκαλέσει τεράστια παράπλευρη ζημιά στον ελβετικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και κίνδυνο μετάδοσης για την UBS και άλλες τράπεζες, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας Κάριν Κέλερ-Σάτερ σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

«Η χρεοκοπία μιας παγκόσμιας συστημικά σημαντικής τράπεζας θα είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική αναταραχή στην Ελβετία και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή