Ολοκληρώνοντας το 2022 με ανοδική τάση που συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, η κινεζική ζήτηση για χρυσό εκτινάχθηκε τον Φεβρουάριο, καθώς η οικονομία ανακάμπτει μετά τη άρση των περιορισμών της πανδημίας.

Οι αγορές χρυσού από το Χρηματιστήριο Χρυσού της Σαγκάης (SGE) ανήλθαν συνολικά σε 169 τόνους τον Φεβρουάριο. Αυτό αντικατοπτρίζει την ισχυρή ζήτηση χονδρικής και σηματοδοτεί μια συνεχή ανάκαμψη στη μεγαλύτερη αγορά χρυσού στον κόσμο.

Ο «πυρετός του χρυσού» εξαπλώνεται… – Ποιος είναι ο μυστηριώδης αγοραστής

Οι αποσύρσεις SGE τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 30 τόνους από μήνα σε μήνα και κατά 76 τόνους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ήταν ο ισχυρότερος Φεβρουάριος για τη χονδρική ζήτηση χρυσού από το 2014.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού εντόπισε δύο βασικούς παράγοντες ισχυρής ζήτησης για χρυσό τον Φεβρουάριο.

  • Ισχυρή κατανάλωση εν μέσω οικονομικής ανάκαμψης και αποδέσμευσης της περιορισμένης ζήτησης
  • Δραστηριότητες ανεφοδιασμού των εμπόρων λιανικής μετά την αργία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Το premium τιμής χρυσού Σαγκάης-Λονδίνου συνέχισε επίσης να αυξάνεται τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας την έντονη κινεζική ζήτηση χρυσού κατά τη διάρκεια του μήνα.

Η όρεξη για χρυσό

Μετά από ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο του 2022, η ζήτηση χρυσού στην Κίνα αυξήθηκε κατά το τελευταίο εξάμηνο του έτους, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς για την COVID. Με την ανάκαμψη της ζήτησης τα τελευταία δύο τρίμηνα, η Κίνα εισήγαγε 1.343 τόνους χρυσού το 2022, το υψηλότερο επίπεδο εισαγωγών από το 2018. Οι συνολικές εισαγωγές χρυσού για το έτος αυξήθηκαν κατά 64% σε σχέση με το 2021.

Η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας μετά τον στραγγαλισμό από τους κυβερνητικούς περιορισμούς του COVID βοήθησε στην ανάκαμψη στην αγορά χρυσού πέρυσι και οι προβλέψεις εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2023.

Επίσης, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άρχισε και πάλι να αγοράζει χρυσό από τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο, με την κινεζική κεντρική τράπεζα να προσθέτει άλλους 25 τόνους στα αποθέματά της. Ο χρυσός αντιπροσωπεύει πλέον το 3,7% των συνολικών αποθεμάτων της Κίνας.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, τα κινεζικά αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 102 τόνους, με βάση τα επίσημα αναφερόμενα νούμερα.

Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Κίνα κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι αποκαλύπτει επίσημα. Όπως επεσήμανε ο Jim Rickards στο Mises Daily το 2015 , πολλοί άνθρωποι εικάζουν ότι η Κίνα διατηρεί αρκετές χιλιάδες τόνους χρυσού «εκτός από τα βιβλία» σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος (SAFE).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή