Διανοείται κανείς ότι σε μια οικονομικά και κοινωνικά ανεπτυγμένη χώρα της Δυτικής Ευρώπης κάποιοι – πολλοί… – πολίτες βρίσκονται στην οικονομική ανάγκη να κάνουν ντους δίχως σαπούνι, να βουρτσίζουν τα δόντια τους δίχως οδοντόκρεμα ή να σταματούν να βάζουν αποσμητικό; Φαντάζεται κανείς γονείς που ζουν σε χώρα που μετέχει στο G7, τον Όμιλο των 7 πλουσιότερων χωρών στον κόσμο, να κάνουν οικονομία στις πάνες που αλλάζουν στο μωρό τους; Ή γυναίκες στη χρήση ειδών μηνιαίας προστασίας;

Και όμως, έρευνα της εταιρείας Ifop που δημοσίευσε την Τρίτη η ημερήσια εφημερίδα «Libération» αυτό δείχνει ότι συμβαίνει στη Γαλλία του 21ου αιώνα. Έδειξε συγκεκριμένα η έρευνα ότι ένας στους τρεις Γάλλους και Γαλλίδες διαβιώνουν λίγο ή πολύ υπό συνθήκες «υγειονομικής επισφάλειας». Πρόκειται για μια πραγματικότητα που προέκυψε… ανεπαισθήτως στη χώρα και οξύνθηκε την τελευταία διετία εξαιτίας της πληθωριστικής κρίσης.

Τα ποσοστά της ντροπής

«Η υγειονομική επισφάλεια, μια κατάσταση που υποβαθμίζει την αυτοεκτίμηση και οδηγεί στην απομόνωση, συνεχίζει να αυξάνεται στη Γαλλία και ξεπερνά πλέον τη δράση Συλλόγων για την καταπολέμηση της φτώχειας, οι οποίοι συλλέγουν απούλητα προϊόντα από εταιρείες για να διαθέσουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς», σημειώνει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Ντομινίκ Μπεζανσόν, εκπρόσωπος της κοινωνικής οργάνωσης Dons solidaires.

Ειδικότερα, το 7% των ερωτηθέντων από την εταιρεία ερευνών Ifop αναφέρει ότι βουρτσίζει τα δόντια του χωρίς οδοντόκρεμα. Το 8% ότι συχνά πλένεται χωρίς σαπούνι ή αφρόλουτρο. Και το 17% των γονέων ότι δεν αλλάζουν τις πάνες του παιδιού τους όσο συχνά θα ήθελαν. Σε ανάλογη έρευνα που διενήργησε η Ifop το 2021 τα ποσοστά αυτά ήταν περίπου στο μισό.

Οριακή επιβίωση Μακρόν – Απορρίφθηκαν οι προτάσεις μομφής

«Πώς νιώθει ένας πολίτης που ζει σε μια κοινωνία σαν τη γαλλική όταν του λείπουν τέτοια βασικά αγαθά; Φοβάμαι ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν έχει ακόμα αναρωτηθεί τι μπορεί να φέρει ή πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η υγειονομική επισφάλεια», προειδοποίησε η Ντομινίκ Μπεζανσόν.

Στους φτωχούς η ανέχεια θερίζει

Ευλόγως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας στη Γαλλία, όπως σημειώνει το AFP. Σημειωτέον ότι το εισοδηματικό όριο της φτώχειας για έναν Γάλλο που ζει μόνος του ήταν τα 1.128 το μήνα το 2022 – αυτό είναι το 60% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στη χώρα. Και σύμφωνα με την επίσημη Στατιστική Υπηρεσία, το 14% του συνολικού πληθυσμού των 67,9 εκατομμυρίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μιλάμε για περισσότερους από 9,5 εκατομμύρια φτωχούς Γάλλους. Εντάξει, υπάρχει και η φοροδιαφυγή, αλλά αυτή δεν αποτελεί «προνόμιο» των φτωχών. Εφόσον φοροδιαφεύγουν και οι «έχοντες και κατέχοντες» κατεβαίνει ο μέσος όρος του μέσου εθνικού εισοδήματος.

Λοιπόν, η  έρευνα της Ifop έδειξε ότι από τα 9,5 αυτά εκατομμύρια το 73% δυσκολεύεται (κατά δήλωσή του ασφαλώς) να χρησιμοποιεί σε επαρκή ποσότητα προϊόντα υγιεινής. Μιλάμε για 7 εκατομμύρια Γάλλους πολίτες. Ειδικότερα, το 34% εξ αυτών (πάνω από 2 εκατομμύρια) περιορίζουν το σαμπουάν, ενώ το 31% περιορίζει τη χρήση ειδών μηνιαίας προστασίας.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

«Μου συμβαίνει να πλένω τα παιδιά μόνο με νερό ή να τα πιέζω για να κάνουν ένα πολύ γρηγορο ντους», δηλώνει μια μητέρα δύο παιδιών στην έρευνα της Ifop, τα συμπεράσματα της οποίας διανεμήθηκαν γραπτώς στο γαλλικό τύπο. Μια άλλη μητέρα σημειώνει ότι οι κόρες της αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κάποιες φορές χαρτί τουαλέτας αντί για ειδικά προϊόντα μηνιαίας προστασίας.

Η έρευνα της Ifop για την Dons solidaires διενεργήθηκε το Νοέμβριο του 2022 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.501 Γάλλων πολιτών και επιπλέον σε 300 νοικοκυριά όπου ζουν έως παιδιά. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης 1.162 δικαιούχοι κοινωνικής βοήθειας και στήριξης, οι οποίοι έδωσαν συνεντεύξεις τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023.

Σοκαρισμένη η Ελιζαμπέτ Μπορν

Σημειωτέον ότι στις νεαρότερες ηλικίες το φαινόμενο της «υγειονομικής επισφάλειας» είναι εντονότερο. Διότι, κακά τα ψέματα, στις βόρειες κοινωνίες όπου η «οικογένεια» δεν είναι πανταχού παρούσα στις ζωές των ανθρώπων (και καταπιεστική, εντάξει…) η φτώχεια των νέων, που ξεπερνά συχνά τα όρια της ανέχειας, δεν είναι κάτι το σπάνιο ή το περιθωριακό.

Ανάλογη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στη Γαλλία στις 6 Μαρτίου αποκάλυψε ότι ο αριθμός των γυναικών κάτω των 25 ετών που λόγω οικονομικών προβλημάτων αδυνατούν να τηρούν τους κανόνες μηνιαίας προσωπικής υγιεινής και προτασίας διπλασιάστηκε συγκριτικά με το 2021.

«Το βρίσκω αδιανόητο να υπάρχουν γυναίκες που δεν μπορούν να έχουν την προστασία που χρειάζονται», είχε δηλώσει λίγες ημέρες αργότερα στη γαλλική τηλεόραση με αφορμή την «Ημέρα της Γυναίκας» η γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή