Διαβεβαιώσεις ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα έστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής της FED. Ο Πάουελ έστειλε επίσης ξεκάθαρο σήμα ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς κι επίσης εξέφρασε ανοικτά την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν την επίβλεψη και την εποπτεία προς όλες τις τράπεζες στο μέλλον.

Ουσιαστικά ο ισχυρός άνδρας της FED άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και διεθνώς θα κάνει την κεντρική τράπεζα να σκεφτεί το ενδεχόμενο να τερματίσει νωρίτερα το ράλι αύξησης των επιτοκίων το οποίο φαινόταν πιθανό να συμβεί πριν από μόλις δύο εβδομάδες.

Πέτιφορ: Οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν τον ταξικό πόλεμο από την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και έδωσε σήμα ότι μπορεί συνεχίσει τις αυξήσεις για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις. Πλέον το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια διαμορφώνεται στο εύρος από 4,75% έως 5%. Την ώρα που οι αρχές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο τραπεζικής κρίσης, που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και συνεχίστηκε με την εξαγορά-διάσωση της Credit Suisse από την UBS, ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ έχει δύσκολο έργο στα χέρια του. Για αυτό το λόγο, οι αγορές κρέμονταν χθες από τα χείλη του καθώς ήταν η πρώτη φορά μετά από καιρό που δεν υπήρχαν προηγούμενες ενδείξεις για τη νομισματική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πάουελ στο ότι η κεντρική τράπεζα άλλαξε το ανακοινωθέν της και σταμάτησε να δίνει εκ των προτέρων σήμα στις αγορές με το να υπόσχεται μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων και ανέφερε ότι πλέον θα εξετάζει τις εξελίξεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Παραδέχτηκε επίσης ότι η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων (FOMC) της οποία είναι μέλος εξέτασε το ενδεχόμενο να βάλει φρένο σήμερα στις αυξήσεις, αλλά αυτή τελικά δεν έγινε.

Η αλλαγή αυτή στο γλώσσα του ανακοινωθέντος έχει σκοπό να μεταφέρει την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς αυτά τα τραπεζικά προβλήματα θα επηρεάσουν την οικονομία, αποκάλυψε. Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν μέτριες ή θα μπορούσε να υπάρξει πιο σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας. Στην τελευταία περίπτωση, θα υπήρχε μικρότερη ανάγκη για αυξήσεις επιτοκίων, είπε ο Πάουελ.

Και τα 11 μέλη της FOMC συμφώνησαν ομόφωνα με την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων. Νέες προβλέψεις που επικαλείται το Bloomberg έδειξαν ότι 17 από τους 18 αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συνάντηση αναμένουν ότι το επιτόκιο της FED θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 5,1% μέχρι το τέλος του έτους, υποδηλώνοντας μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο Πάουελ εξήγησε γιατί η FED παρουσίασε τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού όπως είπε η ιστορία δείχνει ότι τέτοιου είδους προβλήματα στις τράπεζες, ακόμη κι αν αυτές είναι περιφερειακές, «αν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στις υγιείς τράπεζες». Όπως είπε, έχουν προκύψει «σοβαρά προβλήματα σε μικρό αριθμό τραπεζών» και υποσχέθηκε ότι η FED έχει δεσμευτεί να αντλήσει μαθήματα από αυτό το επεισόδιο της τραπεζικής κρίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...