Οι συλλέκτες ρολογιών της Ελβετίας και της Ιαπωνίας «σπάνε» όλα τα ρεκόρ με αποδόσεις 40%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι οικονομικές αποδόσεις που κερδίζουν οι ιδιοκτήτες ρολογιών πολυτελείας με έδρα την Ελβετία και την Ιαπωνία είναι οι υψηλότερες σε σύγκριση με τους συλλέκτες σε άλλα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας συναλλαγών Chrono24. 

Γιατί τα κλασικά αυτοκίνητα με τρελά χρώματα τα… σπάνε στις δημοπρασίες

Ακολουθούν Γερμανία και Ολλανδία

Οι συλλογές ρολογιών των χρηστών του Chrono24 και στις δύο χώρες έχουν εκτιμηθεί κατά μέσο όρο 40% από την ημερομηνία αγοράς. Αντίθετα, οι αποδόσεις για τους συλλέκτες με έδρα στην Ολλανδία ήταν 24% ,ενώ η αξία των ρολογιών που ανήκουν σε Γερμανούς συλλέκτες αυξήθηκε κατά 25%.

Τόσο η Ελβετία όσο και η Ιαπωνία είναι μεγάλες χώρες παραγωγής ρολογιών, δίνοντας πιθανώς στους κατοίκους καλύτερη εικόνα για τις αξίες των πολυτελών ρολογιών, καθώς και πρόσβαση σε μεγαλύτερη προσφορά. Η Ελβετία φιλοξενεί μάρκες που κυμαίνονται από Omega έως Rolex, ενώ η Ιαπωνία συγκαταλέγει τις Seiko, Grand Seiko και Citizen μεταξύ των πιο γνωστών επωνυμιών ρολογιών της.

Το Chrono24 ανέφερε ότι η μελέτη βασίστηκε σε ανώνυμα δεδομένα που παρείχαν οι χρήστες του και σε 1,3 εκατομμύρια συλλογές ρολογιών που παρακολουθήθηκαν στον ιστότοπό του.

Νούμερα που «ζαλίζουν»

Η συνολική αξία των συλλογών ρολογιών που παρακολουθούνται στο Chrono24 είναι περισσότερα από 49,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 7% της εκτιμώμενης αξίας 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων όλων των ρολογιών στον κόσμο, δήλωσε η εταιρεία. Ο μέσος συλλέκτης στην Ελβετία έχει περίπου 6 ρολόγια συνολικής αξίας περίπου 45.000 ευρώ (48.494 δολάρια) ενώ ένας μέσος Ιάπωνας συλλέκτης έχει τον ίδιο αριθμό ρολογιών με μέση συνολική αξία περίπου 64.000 ευρώ.

Μετά από μια άνευ προηγουμένου άνοδο το 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές της δευτερογενούς αγοράς για τα μοντέλα Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet με τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν υποχωρήσει απότομα με ορισμένες αναφορές να χάνουν έως και το ένα τρίτο της αξίας τους σε ένα χρόνο.

Πτώση σε σχέση με το 2022

Τα δεδομένα του Chrono24 δείχνουν ότι η αξία των ελβετικών συλλογών ρολογιών μειώθηκε κατά περίπου 7% το 2022, ενώ οι ιαπωνικές συλλογές μειώθηκαν κατά 8%.

Η αξία των συλλογών ρολογιών στην Αυστραλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τον Καναδά μειώθηκε περίπου 3% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Chrono24.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή