Η νότια πολιτεία Ταμίλ Ναντού της Ινδίας, όπου η Foxconn, εκ των κορυφαίων προμηθευτών της Apple, λειτουργεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone της Ινδίας, εξετάζει το ενδεχόμενο ψήφισης νέων κανόνων που θα κάνουν τις βάρδιες του εργοστασίου πιο ευέλικτες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στελέχη της Apple και του Indian Cellular and Electronics Association – που εκπροσωπεί την αμερικανική εταιρεία καθώς και τους προμηθευτές της, όπως η Foxconn, η Pegatron και η Wistron – είχαν συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους του τοπικού κρατιδίου επί έξι μήνες για να πιέσουν για τις μεταρρυθμίσεις.

Κάθε αρχή και δύσκολη: Εμπόδια στην επέκταση της Apple στην Ινδία

Οι κινήσεις προφανώς εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια της Apple να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής της διαδικασίας από την Κίνα σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ινδία. Η ευνοϊκή πολιτική του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, τα οικονομικά κίνητρα και το σχετικά φθηνότερο εργατικό δυναμικό της Ινδίας οδήγησαν κατασκευαστές όπως οι Foxconn, Pegatron και Wistron να αυξήσουν την παρουσία τους στην ινδική υπό-ήπειρο.

Πόσο πολύ θέλει η Ινδία τις επενδύσεις της Apple

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο της Ινδίας είναι σπάνιες και η προθυμία των αρχών να δεχτεί τώρα την Apple υπογραμμίζει πόσο πολύ θέλει να γίνει κόμβος παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών. Οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα στα εργοστάσια να λειτουργούν δύο βάρδιες των 12 ωρών η κάθεμία, αντί για τις προηγούμενες τρεις βάρδιες διάρκειας οκτώ ωρών η καθεμία.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι επιθυμούν να προσελκύσουν τις επιχειρήσεις κατασκευής και τις θέσεις εργασίας που αντιπροσωπεύει η εταιρεία τεχνολογίας με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. Οι προβλεπόμενες αλλαγές θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν περισσότερες γυναίκες να εργαστούν σε εργοστάσια. Έχοντας πιο ευέλικτες βάρδιες, οι γυναίκες θα μπορούσαν να αποφύγουν τη μετακίνηση με νυχτερινά λεωφορεία – που θεωρείται ως μια μη ασφαλής επιλογή στην Ινδία.

Η Apple και οι προμηθευτές της βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες για την κατασκευή μεγάλων γυναικείων ξενώνων μέσα και γύρω από εργοστασιακά συγκροτήματα, γεγονός που θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού, αναφέρει το Bloomberg.

Το προηγούμενο της Καρνατάκα

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πολιτεία της Καρνατάκα, στην οποία βρίσκεται το εργοαστάσιο κατασκευής iPhone της Wistron και όπου η Foxconn πρόκειται να κατασκευάσει μια νέα εγκατάσταση αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ψήφισε νομοθεσία τις τελευταίες εβδομάδες για να επιτρέψει αλλαγές στους κανόνες εργασίας. Δημοσίευμα των Financial Times είχε αποκαλύψει ότι και σε αυτή την περίπτωση έγιναν κινήσεις λόμπι εκ μέρους της Apple.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή