Σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ), διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 15 ετών, στην προσπάθειά της όπως και των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που βαίνει σε διψήφιο ποσοστό στη Βρετανία.

Ειδικότερα μετά την 11η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2021, το βασικό επιτόκιο της ΒΟΕ διαμορφώθηκε στο 4,25%, όπως αναμενόταν ευρέως από τους αναλυτές και τις χρηματαγορές.

Άδειασαν τα ράφια στο Λονδίνο – Καθημερινό φαινόμενο οι ελλείψεις προϊόντων

Επτά μέλη της εννεαμελούς Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της αύξησης, ενώ μόνο δύο ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου της στο 4%.

Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, παρόλο που αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει «απότομα» το β΄ εξάμηνο του έτους.

«Εάν υπήρχαν ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις, τότε θα απαιτούνταν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία εκθειάζεται η στιβαρή εικόνα της αγοράς εργασίας. επιδοκιμάζοντας τις αυστηρές συνθήκες της αγοράς εργασίας.
Μετά την ανακοίνωση, η λίρα σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου, ενώ οι δείκτες FTSE 100 και FTSE Mid-Cap 250 κινήθηκαν πτωτικά.

Η απόφαση έρχεται μία ημέρα αφότου τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 10,4% τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές ρεκόρ των τροφίμων και η ισχυρή αύξηση των μισθών αντιστάθμισαν τη σταδιακή χαλάρωση της περυσινής άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο επικεφαλής της ΒΟΕ Άντριου Μπέιλι είχε σηματοδοτήσει μετά την τελευταία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσεως, ότι πλέον ενδέχεται να ακολουθήσουν πιο ήπιες αυξήσεις.

Εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, η ΒΟΕ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις αναφορικά με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Πλέον αναμένει ανάπτυξη της τάξεως 0,4% το β΄ τρίμηνο, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε λόγο για ήπια πτώση. Η αλλαγή πλεύσης αυτή, οφείλεται κυρίως στα νέα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που συμπεριελήφθησαν στον κυβερνητικό προϋπολογισμό, στην αγορά εργασίας που εξακολουθεί να είναι ισχυρή και στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας.

Με την τελευταία αύξηση, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 4,15% από τον Δεκέμβριο του 2021 όταν η ΒΟΕ άνοιξε τον κύκλο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, το βασικό επιτόκιο παραμένει περισσότερο από 6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές καταναλωτή, κάτι που επιβαρύνει τα εισοδήματα, τις καταθέσεις, αλλά και τα χρέη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι η τρίτη κεντρική τράπεζα στην Ευρώπη που αύξησε τα επιτόκια σήμερα Πέμπτη, μετά από την αύξηση 50 μονάδων βάσης από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και 25 μονάδων βάσης από την Τράπεζα της Νορβηγίας. Οι αυξήσεις αυτές ακολουθούν αυτήν της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία χθες αύξησε τα επιτόκια της κατά 0,25%, διαμορφώνοντάς τα στο εύρος 4,75%-5,0%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή