Την ώρα που στις αγορές και στους επενδυτικούς κύκλους επικρατεί αναβρασμός από τις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με έκθεσή της η UBS δίνει συμβουλές για το πώς πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές το επόμενο διάστημα, αναφορικά με τις μετοχές, τα ομόλογα και τα νομίσματα.

Εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές καταναλωτή, τα προβλήματα των τραπεζών στις ΗΠΑ και στην Ελβετία έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα έντονης ανησυχίας για μια επανάληψη της κρίσης του 2008 προκαλούμενη από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αναμένοντας την… παλίρροια: Τρισεκατομμύρια δολάρια παίρνουν θέση για το επόμενο ράλι

Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα (η οποία πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα μετά την εξαγορά της Credit Suisse) συστήνει ηρεμία και προσεκτική στρατηγική από πλευράς επενδυτών. Μάλιστα επισημαίνει ότι σε αυτό το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον, τους επενδυτές δεν πρέπει να τους κυριεύσει πανικός και να προτιμήσουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις αντί να επιδοθούν σε ρευστοποιήσεις και σε τοποθετήσεις σε αμφιλεγόμενα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο.

Τα τέσσερα «must»

Κατά τους αναλυτές της τράπεζας, σε τέσσερα σημεία πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές:

  • Να κάνουν σωστή διαχείριση της ρευστότητας την ώρα που η αύξηση των επιτοκίων φθάνει στην κορύφωσή της
  • Να προτιμήσουν τα ποιοτικά ομόλογα
  • Να διαφοροποιηθούν από τις αμερικανικές μετοχές
  • Και να στοιχηματίσουν στην αποδυνάμωση του δολαρίου

Άλλωστε όπως τονίζεται στο επενδυτικό σημείωμα, τα μαθήματα της ιστορίας έχουν δείξει ότι σε περιόδους αναταράξεων οι επενδυτές με διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια στην πορεία είναι χαμένοι όταν αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε βάθος χρόνου.

Σωστή διαχείριση της ρευστότητας

Αρκετοί είναι οι επενδυτές που διακρατούν ρευστό από ότι συνήθως ελέω των υψηλών επιτοκίων. Όμως σύμφωνα με τη UBS, μάλλον ο καιρός που η κορύφωση των επιτοκιακών αυξήσεων πλησιάζει. Στο πλαίσιο αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να είναι καλά τοποθετημένοι και διαφοροποιημένοι ως προς τις τοποθετήσεις τους και να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να επωφεληθούν από τις τρέχουσες αποδόσεις.

Τα ποιοτικά ομόλογα

Για τους αναλυτές, η παρούσα φάση στην αγορά του σταθερού εισοδήματος μοιάζει με μια θελκτική ευκαιρία. Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι «αξιοπρεπείς» και μια περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση δημιουργεί προοπτικές για κέρδη. Γι αυτό άλλωστε τον τρέχοντα μήνα τα ομόλογα είναι τα προτιμητέα περιουσιακά στοιχεία έναντι των μετοχών για τη UBS. Εντούτοις, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας είναι ξεκάθαροι: προτιμήστε τα ομόλογα με υψηλή επενδυτική διαβάθμιση, καθώς είναι πιο ανθεκτικά στην περίπτωση ύφεσης.

Διαφοροποίηση από τις αμερικανικές μετοχές

Για τις αμερικανικές μετοχές, η UBS είναι αρνητική. Όπως υπογραμμίζεται στην ανάλυση, ενώ οι μετοχές πρέπει να αποτελούν ένα βασικό συστατικό στα χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναμένεται να υπάρξει έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές και οι επιδόσεις των μετοχών δεν προβλέπεται να είναι ικανοποιητικές. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο δεν προτιμήθηκαν αυτόν τον μήνα από τους αναλυτές της τράπεζας.

Αναφορικά με τις προοπτικές των αμερικανικών μετοχών οι αναλυτές διακρίνουν προκλήσεις ελέω των πιο σφιχτών οικονομικών συνθηκών, της συρρίκνωσης των εταιρικών κερδών, αλλά και των σχετικά υψηλών αποτιμήσεων.

Αντιθέτως διαφορετική εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία των μετοχών των αναδυόμενων αγορών για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς, καθώς αναμένεται να επιστρέψουν καλύτερες αποδόσεις στους επενδυτές, από τη στιγμή που τα εταιρικά κέρδη προβλέπεται να ενισχυθούν, η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει, ενώ συγχρόνως οι αποτιμήσεις παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Σε επίπεδο κλάδων, προτιμητέοι κατά τη UBS είναι αυτοί των βασικών καταναλωτικών αγαθών, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (εν προκειμένω αμυντικοί κλάδοι που δεν ακολουθούν τους κύκλους της οικονομίας).

«Μακριά από το δολάριο»

Το αμερικανικό δολάριο επίσης δεν αποτελεί επιλογή για τους αναλυτές της UBS. Κι αυτό διότι εκτιμούν ότι στη διάρκεια του χρόνου θα αποδυναμωθεί σε ένα περιβάλλον που στις αυξήσεις των επιτοκίων θα μπει ένα τέλος και συγχρόνως οι αποτιμήσεις είναι υψηλές.

Στον αντίποδα, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας προσφέρουν μια πληθώρα επιλογών: το ευρώ, τη βρετανική στερλίνα, το ελβετικό φράγκο, το γιεν Ιαπωνίας, το δολάριο Αυστραλίας, αλλά και τον χρυσό.

Τέλος για τους επενδυτές που θέλουν να διαφοροποιήσουν ακόμη περισσότερο τα χαρτοφυλάκιά τους, η UBS συστήνει να λάβουν υπόψη τα εμπορεύματα, τις υποδομές ή εναλλακτικά τα hedge funds και τις αγορές εκτός χρηματιστηρίων. Ένα κομμάτι το οποίο μπορεί επίσης να φέρει ενδιαφέρουσες αποδόσεις είναι αυτό των βιώσιμων επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές