Ισχυρές πιέσεις από τις τράπεζες, κυρίως, δέχεται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, εισάγοντας για ακόμη μία ημέρα τους κλυδωνισμούς της Ευρώπης, με την Deutsche Bank να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,42% στις 1.026,91 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 40 εκατ. ευρώ.

Η «φωτιά» που έχουν πάρει οι πωλητές των τραπεζών στην Ευρώπη αγγίζει και τον ελληνικό κλάδο, με τους κλυδωνισμούς να είναι πλέον γενικευμένοι στην ήπειρο. Και αυτά συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που οι κεντρικές τράπεζες “αγνόησαν” τις παρενέργειες της νομισματικής σύσφιξης και αποφάσισαν μια ομοβροντία αυξήσεων επιτοκίων.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μίνι τραπεζικό sell off

Το ερώτημα

Το ερώτημα πλέον που πλανάται είναι ένα: εάν οι κλυδωνισμοί των τραπεζών κρύβουν ένα πιο συστημικό πρόβλημα που θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα προβλήματα, ή είναι μια αντίδραση της αγοράς λόγω μετατόπισης κεφαλαίων από τη συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης. Το πρώτο σενάριο οδηγεί σε μια νέα κρίση, ίσως τύπου Lehman και το δεύτερο σε μια περίοδο προσαρμογής που αργά ή γρήγορα θα ομαλοποιηθεί. Και η θέση της Ελλάδας και στα δύο σενάρια δεν είναι και τόσο καθησυχαστική, ενόψει μάλιστα των εκλογών που έρχονται.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι απώλειες σε Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank είναι πάνω από 5%, ενώ ισχυρές είναι οι πιέσεις σε ΕΛΧΑ, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Autohellas, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΟΤΕ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Υπό έλεγχο συντηρούν τις πιέσεις τους οι Λάμδα, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών