Μια άνευ προηγουμένου φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, έβαλε η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, και τα προαπαιτούμενα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας που έθεσε.
Τα όσα ακολούθησαν αυτής της συνέντευξης έρχονται να ταράξουν τα νερά στα κόμματα, να δημιουργήσουν αβεβαιότητες αλλά και συγκρούσεις που όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο θα εντείνονται.
Μια θέση που έχει εκφράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδόν ένα χρόνο πριν, δηλαδή να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση συνεργασίας κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έφερε σοβαρές αναταράξεις και σενάρια για ένα «θερμό» καλοκαίρι.
Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο του πρωθυπουργού
Προφανώς η θέση του ΠΑΣΟΚ για αποκλεισμό των δύο προέδρων των πρώτων κομμάτων να μην ακουγόταν όσο η ΝΔ είχε ελπίδες αυτοδυναμίας.
Η τραγωδία στα Τέμπη άλλαξε τα δεδομένα και με βάση τις δημοσκοπήσεις η αυτοδυναμία είναι ανέφικτη ή στην καλύτερη περίπτωση εξαιρετικά δύσκολη.
Ετσι, το σενάριο μιας κυβέρνησης συνασπισμού του πρώτου κόμματος (όποιο κι αν είναι αυτό) με το ΠΑΣΟΚ (ή και άλλο κόμμα), εμφανίζεται ως η μοναδική διέξοδος για να μην οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες κάλπες και σε ακυβερνησία.
Για το λόγο αυτό τα προαπαιτούμενα Ανδρουλάκη προκάλεσαν αυτή την πολιτική σύγκρουση, την επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τις αποστάσεις που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ με πιο προσεκτικό τρόπο, από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Το Μαξίμου θέλει αυτοδυναμία
Η στρατηγική του Μαξίμου παραμένει η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές και γι’ αυτό κορυφαίοι υπουργοί επιτέθηκαν κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, θέλοντας να απαξιώσουν την πρότασή του για κυβέρνηση χωρίς του κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ θεωρεί «καμένους».
Το αν το Μαξίμου θα δικαιωθεί με την απόφασή του να «κτυπήσει» αυτοδυναμία, θα κριθεί στις κάλπες. Προς ώρας θα επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ διότι στις δημοσκοπήσεις βλέπει ότι οι διαρροές από το κυβερνών κόμμα μετακινούνται προς τα εκεί ή προς τους αναποφάσιστους.
Θέτοντας το δίλημμα της ακυβερνησίας (με ευθύνη του Ν. Ανδρουλάκη, όπως διαρρέουν από το Μαξίμου), επιδιώκουν, τουλάχιστον στις δεύτερες κάλπες να επαναπροσεγγίσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, τους κεντρώους κατά κύριο λόγο πολίτες που την στήριξαν το 2019.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του από τις Βρυξέλλες όταν ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη απάντησε: «ρωτήστε τον ίδιο τι ακριβώς εννοούσε». Και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για αυτό αγωνίζομαι και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε άλλους τι εννοούν».
Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό ένα πολιτικό πρόσωπο, αλλά όχι τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Επιμένουν ότι όποιο κόμμα βγει πρώτο ο αρχηγός του θα πρέπει να είναι και πρωθυπουργός.
Όμως, επειδή τα «κουκιά» είναι αυτά που μετρούν, κανείς δεν γνωρίζει τι θα βγάλει η κάλπη. Γι’ αυτό και στα επιτελεία των κομμάτων κάνουν σενάρια και συζητούν υποθετικές λύσεις μετά τις δεύτερες εκλογές.
Τα δεδομένα για τα κόμματα αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:
Νέα Δημοκρατία
Μετά την επίθεση κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, οι γέφυρες (αν υπήρχαν ποτέ τέτοιες) με το ΠΑΣΟΚ έχουν πέσει οριστικά. Αλλωστε, η αποκάλυψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι στη δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Μητσοτάκης του ζήτησε να «βάλει πλάτη» για να αλλάξει ο κ. Μενουδάκος από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είναι ένα στοιχείο που μετράει στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Ερχεται άλλωστε να προστεθεί στην υπόθεση των υποκλοπών κατά του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά έχει μείνει χωρίς συμμάχους στο δρόμο προς τις κάλπες και είτε θα πρέπει να προσπαθήσει να πάρει την αυτοδυναμία ή να βρίσκεται κοντά σε αυτήν και να ψάξει βουλευτές ή συνεργασίες έχοντας ισχυρό χαρτί ένα υψηλό ποσοστό. Είτε θα πρέπει να υποχρεωθεί να αποδεχθεί την απαίτηση του τρίτου κόμματος για συνεργασία χωρίς τη δική του συμμετοχή στην πρωθυπουργία, αν υποθέσουμε ότι είναι αδύνατο να πάμε σε κυβέρνηση… Ζολώτα, δηλαδή συνεργασία και των τριών κομμάτων.
Το επόμενο διάστημα η ΝΔ θα συνεχίσει την πολεμική κατά του ΠΑΣΟΚ για να «ψαλιδίσει» τα ποσοστά του και για να καταστήσει αδύναμο τον τρίτο πόλο.
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει με ήπιους τόνους ότι η πρωτιά στις εκλογές σημαίνει ότι αυτοδίκαια ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός. Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι θα διεκδικήσουν την πρωτιά και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης πάνω σε προγραμματική συμφωνία. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ρίξει στο ΠΑΣΟΚ την ατζέντα ενός προοδευτικού μετώπου που θα έχει θέσεις με τις οποίες συμφωνεί και η Χαριλάου Τρικούπη. Όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η υπόθεση με το νερό, η αποκατάσταση των θεσμών και της Δικαιοσύνης, η αλλαγή του κράτους, το τέλος της κομματοκρατίας, η ενίσχυση των νοσοκομείων και της Παιδείας κ.λπ.
«Εμείς λέμε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ και η πρωτιά του ισοδυναμεί με σταθερότητα και ασφάλεια για τους πολίτες, σημαίνει ότι την επόμενη μέρα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Εμείς δεν θέλουμε περιπέτειες. Θέλουμε σταθερότητα, και θεωρούμε ότι μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις μπορεί να βελτιωθεί ριζικά η καθημερινότητα των πολιτών», είπε πρόσφατα η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνεται συνεχώς και τα υπόλοιπα κόμματα για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς όμως πολλές ελπίδες αφού ούτε το ΚΚΕ, ούτε ο Γ. Βαρουφάκης θέλουν συνεργασίες.
Χαρακτηριστικό το twitter του κ. Βαρουφάκη το μεσημέρι της Παρασκευής: «Μετά την απόρριψη της προγραμματικής σύγκλησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωράμε προς μια συγκυβέρνηση «ειδικού σκοπού» των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με στόχο τη συνέχιση της ερημοποίησης».
ΠΑΣΟΚ
Κάποιοι θεωρούν κίνηση υψηλού ρίσκου και δημιουργική ασάφεια την πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό άλλο πολιτικό πρόσωπο, όμως, όχι τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Προφανώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε ένα ποσοστό του ελληνικού λαού που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ξεπερνά το 30%, το ο οποίο θέλει για πρωθυπουργό… τον «κανένα».
Απορρίπτει δηλαδή τις «δοκιμασμένες» λύσεις του νυν πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση αυτή προκάλεσε μίνι εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ με την αντίθεση άποψη που εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και την σκληρή απάντηση της Χ. Τρικούπη περί ταύτισής του με τον κ. Οικονόμου και τον κ. Σκέρτσο.
Ουσιαστικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έδειχνε κίτρινη κάρτα στον κ. Λοβέρδο και τον τοποθετούσε στο ίδιο «ράφι» με στελέχη της κυβέρνησης, λες και ήταν και αυτός μέλος της.
Οσο κι αν προσπαθούν στη Χ. Τρικούπη να ρίξουν τους τόνους προκειμένου να μην αλλάξει η κεντρική ατζέντα, είναι εμφανής όσο ποτέ η ρήξη του Ν. Ανδρουλάκη με τον συνυποψήφιό του για την προεδρία, Α. Λοβέρδο. Κάτι που μπορεί να σημαίνει πολλά για μετά τις έκτακτες καταστάσεις που θα δημιουργηθούν μετά τις εκλογές.
Αυτό που θέλουν στο ΠΑΣΟΚ είναι ένα ισχυρό ποσοστό, σίγουρα κοντά στο 15% κι όχι κοντά στο 10% (που θα θεωρηθεί αποτυχία) ώστε να γίνουν ουσιαστικοί ρυθμιστές των εξελίξεων.
Το πρόβλημα για τον Ν. Ανδρουλάκη είναι να ξεπεράσει τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και να πείσει τους αναποφάσιστους και απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ. Κυρίως να τους πείσει ότι υπάρχει κι άλλη λύση πέρα από το… χάος που «υπόσχεται» ο κ. Μητσοτάκης αν η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία.
Πιστεύουν δηλαδή ακράδαντα ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση πάνω σε καθαρές προγραμματικές θέσεις κι όχι με βάση τη νομή της εξουσίας και τα πρόσωπα που θα καθίσουν στις υπουργικές καρέκλες. Μια θέση που είναι η αλήθεια ότι υπήρχε στο λόγο του Ν. Ανδρουλάκη από το 2017, από τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.
Τα πρόσωπα και τα σενάρια
Οσο πάντως συνεχίζεται αυτή η συζήτηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών και για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, τόσο θα φουντώνουν τα σενάρια.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την αναφορά του σε πρωθυπουργό που θα προέρχεται από το χώρο της πολιτικής, εφόσον μπορεί να επηρεάσει τις μετεκλογικές εξελίξεις, ουσιαστικά έκαψε υποψήφιους… τεχνοκράτες πρωθυπουργούς. Αλλωστε, εδώ και καιρό είχαν ακουστεί ονόματα όπως αυτό του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ή του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.
Και τώρα όλοι ασχολούνται με το ποια πρόσωπα έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όμως, σε κάθε περίπτωση, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων με άλλον πρωθυπουργό, όλοι οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρόκειται για μια κυβέρνηση με βραχύ βίο, το πολύ μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024. Δηλαδή, μαζί με τις ευρωεκλογές να γίνουν νέες εθνικές εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Οι εξελίξεις στη νομοθετική διαδικασία το 2023 - Θετικά και αρνητικά
Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά