«Φωτιές» άναψε στο πολιτικό σκηνικό η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με αρχηγό τρίτο πολιτικό πρόσωπο – και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα – μετά τις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες – όπως όλα προμηνύουν – δύσκολα θα δώσουν αυτοδυναμία ακόμη και στις δεύτερες κάλπες, με μία ενισχυμένη αναλογική της ΝΔ που τη μετάνιωσε ακόμα και ο… Μητσοτάκης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιμένει στο «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά όπως είναι φυσικό, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο στενεύουν τα περιθώρια για τέτοιου είδους όρους και προϋποθέσεις, ακόμα και στα λόγια.

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο του πρωθυπουργού

Αυτή τη φορά, πάντως, αναστάτωση και επιθέσεις δεν δέχτηκε μόνο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ανδρουλάκης, αφού σχολίασε τις συγκεκριμένες δηλώσεις του με ένα… μεγαλοπρεπές «καρφί» και ο πρώην εσωκομματικός του αντίπαλος στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος και νυν τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως δήλωσε με νόημα ο κ. Λοβέρδος, «το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, άρα όποιος το ψηφίζει, το ψηφίζει για να είναι και ηγέτης της χώρας».

Με λίγα λόγια, είπε ο «παλιός», το αυτό ισχύει και τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρότι άφησε στη «διακριτική ευχέρεια» του Νίκου Ανδρουλάκη να πει πριν από τις εκλογές ποιον προτείνει για πρωθυπουργό, τόνισε πως «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες».

ΠΑΣΟΚ: Στο «καρφί» απάντησε με… «καρφί»

Οι δηλώσεις Λοβέρδου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, που τον ταύτισαν με κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιάννης Οικονόμου και ο Άκης Σκέρτσος.

Και αυτό, γιατί ήταν οι πρώτοι που σχολίασαν τις δηλώσεις Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντάς τις ως επιεικώς απαράδεκτες ή απλά «εξωφρενικές» κατά τον κυβερνητικό εκρόσωπο.

«Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Και παρότι οι πληροφορίες λένε πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα κλιμακώσει την ένταση με τον Λοβέρδο, επειδή δεν επιθυμεί μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας και επιστροφή στις παλιές… κακές εποχές της εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι και λίγο να τον ταυτίζει με κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ και, μάλιστα, στο «παρά πέντε» των εκλογών.

Ήδη, εξάλλου, στελέχη του κόμματος, όπως ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλης Κατρίνης, αλλά και ο στενός πυρήνας συνεργατών του προέδρου, όπως ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο εκρπόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, επιμένουν στη «γραμμή» Ανδρουλάκη, στη λογική ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα και αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε με τον Μητσοτάκη ούτε με τον Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές πως τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσουν μέχρις εσχάτων τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση για το «τρίτο πολιτικό πρόσωπο», ενώ παράλληλα θα εκθέτουν σε κάθε ευκαιρία στους ψηφοφόρους το «παράλογο» της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές ένας πολιτικός αρχηγός και να κυβερνήσει κάποιος άλλος.

Μάλιστα, διάφορα πολιτικά στελέχη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων προειδοποιούν πως η συγκεκριμένη θέση Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργό, τελικά, μπορεί και να του γυρίσει μπούμερανγκ.

Ανδρουλάκης: «Δεν μπαίνω στο παιχνίδι ‘ή εγώ ή ο Τσίπρας’»

«Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις ‘ή εγώ ή ο Τσίπρας’, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει ‘ούτε ο ένας ούτε ο άλλος’ και δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε ‘ή εγώ ή αυτός’;», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του μία ημέρα μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έδωσε απαντήσεις και για τα σενάρια που ακούγονται για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζοντας πως μιλάει για πολιτικό πρόσωπο – ακόμα και αν θέτει εκτός κάδρου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και που διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Εγώ, λοιπόν, απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί «από τη δύναμη των κομμάτων. Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας», σημείωσε.

Οικονόμου: Πολιτικά εξωφρενική η δήλωση Ανδρουλάκη

«Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές, εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια, είναι και πολιτικά εξωφρενική», σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης.

Και προσέθεσε: «Λέει ψηφίστε με, αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο ‘άγνωστος Χ’. Καλεί να τον ψηφίσουν, αλλά για το ουσιαστικό αυτό ζήτημα λέει ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας ‘άγνωστος Χ’. Η θέση αυτή δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική, αλλά και στη δημοκρατική τάξη, με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαλέξουν και πρωθυπουργό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο οποίος, μάλιστα, κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη και για κάτι που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ… δεν άκουσε για πρώτη φορά: την λεγόμενη «δημιουργική ασάφεια» – χωρίς το «δημιουργική» αυτή τη φορά.

«Ο κ. Ανδρουλάκης μάς έχει συνηθίσει σε επιδερμική προσέγγιση και ασάφεια. Το μόνο καθαρό είναι η νοσταλγία της ρητορικής της δεκαετίας του ’80. Δεν μπορεί για το θέμα αυτό να παραπέμπει στον ‘άγνωστο Χ’», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σκέρτσος: «Δεν μπορούν να τίθενται όροι πριν ψηφίσουν οι πολίτες»

Στο στόχαστρο και του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, βρέθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το θέμα αυτό.

«Οι πολίτες θα ψηφίσουν, θα σεβαστούμε την ψήφο τους, αλλά δεν μπορούν να τίθενται όροι στο τραπέζι, όπως το να μην είναι στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος», τόνισε ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο Άκης Σκέτσος τόνισε, μάλιστα, ότι από την συνέντευξη Ανδρουλάκη «προκύπτει πολύ καθαρά ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών. Τελικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν ως μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε ακυβερνησία».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα